n Jan Ras (r) tijdens zijn eerste training dinsdagavond.
n Jan Ras (r) tijdens zijn eerste training dinsdagavond. Foto:

Jan Ras terug op het oude nest

Mooi nieuws voor trainer Gert Jan Karsten van Urk. Afgelopen weekend besloot Jan Ras, tot voor kort contractspeler bij Heerenveen, terug te keren bij de club waar hij tot 2010 zijn voetbalopleiding genoot.


De 23-jarige Urker middenvelder debuteerde in 2019 voor Heerenveen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Door een zware knieblessure, die hij een paar weken later opliep, stond Ras bijna twee seizoenen aan de kant. Dit jaar maakte Heerenveen bekend het aflopende contract met Jan niet te gaan verlengen. 

Een proefperiode bij Almere City FC tijdens de voorbereiding op het aanstaande seizoen leverde geen contract op. Een uitnodiging van Excelsior Rotterdam om een week mee te trainen moest Jan aan zich voorbij laten gaan vanwege rugklachten. 

Begin deze week besloot hij om terug te keren bij SV Urk. Dinsdagavond sloot Ras gelijk aan bij de training van de eerste selectie.


Trainingskamp

De eerste selectie van SV Urk vertrekt vanmiddag (donderdag) voor een kort trainingskamp naar een hotel in Vierhouten. Vrijdag wordt er twee keer getraind op een veld van v.v. Hulshorst. Het trainingskamp wordt zaterdag afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Katwijk, de regerend kampioen van de Tweede Divisie.


Katwijk

Opnieuw dus een zware tegenstander in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Katwijkers zullen bij menig supporter van Urk de herinnering oproepen aan het zo succesvolle seizoen 2019-2020, toen in de strijd om de titel bij de zaterdagamateurs twee memorabele wedstrijden werden gespeeld tegen Katwijk. 

Een door supportersrellen ontsierde thuiswedstrijd werd na een spectaculair scoreverloop met 3-4 verloren. De wedstrijd in Katwijk werd door Urk met 3-0 verloren, in een ontmoeting waarbij de thuisploeg in de eerste helft alle hoeken van het veld te zien kreeg, maar Urk verzuimde meerdere keren te scoren en greep zo naast de algehele zaterdagtitel.


Ook tijdens de voorbereiding op het seizoen 2021-2022 speelden Katwijk en Urk een oefenwedstrijd tegen elkaar. Op 14 augustus vorig jaar leed de ploeg van Gert Jan Karsten een 6-2 nederlaag. Het eerste uur wisten de Urkers de Katwijkers aardig bij te benen en stond er een 2-2 tussenstand op het scorebord. Tijdens de slotfase wist Katwijk het klasseverschil met vier doelpunten alsnog tot uitdrukking te brengen.


Katwijk speelt zaterdag twee oefenwedstrijden. Naast Urk is ook Feyenoord O21 te gast op sportpark De Krom. De wedstrijd tegen Urk begint op het ongewone tijdstip van 12.00 uur. Het adres van het sportpark is De Krom 57, 2221 KK Katwijk. 

Verder is het goed om te weten dat er op het sportpark van Katwijk alleen met de pin betaald kan worden.