Geen olie in de lamp


"Daar is de bruidegom! Kom, ga hem tegemoet!" 

Matteüs 25 : 6

In het evangelie van Matteüs lezen we over mensen die voor God zullen verschijnen en dan te horen krijgen dat God hen niet kent. Toch waren het mensen die tijdens hun leven op aarde in Gods Naam geweldige dingen hebben gedaan. Waarom worden ze afgewezen? Omdat ze in hun persoonlijk leven Jezus niet als Heer hebben erkend en niet naar de wil van zijn hemelse Vader hebben gehandeld. Ze waren in hun leven wellicht beroemd en bekend vanwege hun vele gaven, maar hun eigen leven kende niet de strijd om in te gaan door de enge poort. Tot grote dingen waren zij in staat, maar in de praktijk van hun leven beleden zij Christus niet als Heer.

Veel mensen zullen deze mensen bewonderd hebben. De mensen liepen achter hen aan. Als zij preekten kon je een speld horen vallen. De wonderen die zij deden, haalden kranten en tijdschriften ... "Toch", zegt Jezus, "zal ik hen rechtuit zeggen: Ik heb jullie nooit gekend." 

Om stil van te worden.Je krijgt bij dit stuk uit de Bijbel hetzelfde nare gevoel als bij die vijf bruidsmeisjes die de bruiloftszaal niet binnen mochten. Ook van hen hoor en lees je: "Ik ken jullie werkelijk niet." En toch waren zij bruidsmeisjes. Ze hadden in de stoet meegelopen. Ze hadden aan veel gedacht. Reken maar dat ze er net als de anderen piekfijn uitzagen. Maar toen de bruidegom er eindelijk aankwam, hadden ze te weinig olie. 

Wat bedoelde Jezus met te weinig olie? Misschien ontbrak hen hetzelfde als die beroemde mannen: Jezus erkennen als Heer. 

Gebed

Here Jezus, het komt er op aan dat ik U persoonlijk ken. Wilt U uw heilige Geest ook aan mij geven? Dat de olie in mijn levenslamp mag blijven branden totdat U komt. Amen.