Afbeelding
Foto: Het Urkerland

Te gast op Urk


Familie Hofman kampeert twee weken op Vakantiepark 't Urkerbos

De familie Hofman uit het Zuid-Hollandse Hazerswoude verblijft twee weken op Vakantiepark 't Urkerbos. Marjenne (52) en Arie (57) hebben zes kinderen, maar alleen zoon Florian (13) is mee. Ze zijn Urk via Telegram op het spoor gekomen.


Het gezelschap zit in de voortent van hun caravan vrijdagmiddag, terwijl het op de Urker camping bruist van de mensen vanwege de kleedjesmarkt en braderie. Ze hebben vandaag een rustdag. De afgelopen dagen hebben ze volop de omgeving bekeken: maandag zijn ze naar Emmeloord en dinsdag naar Dronten gefietst. ,,Naar Dronten was toch wel een eind, maar het scheelt dat we elektrisch fietsen. We zijn woensdag bij de Vestigingdagen in Elburg en daarna in Kampen geweest, en dat wel met de auto'', lacht Marjenne.


Maatregelen

Het is februari als Marjenne de vakantie gaat boeken en een plek zoekt waar ze kunnen vertoeven deze zomer. Met de caravan zijn ze al eens in Frankrijk en Duitsland geweest, maar het is in het begin van het jaar nog erg onzeker hoe het met de coronamaatregelen gesteld is over een paar maanden. Ze zijn tegen de maatregelen. Via een Telegram-groep ontdekken ze Urk, waar het niet nauw gesteld zou zijn met de beperkingen.


Leed

Het is hun eerste bezoek aan Urk en ze hebben inmiddels al gefietst door het dorp. Marjenne: ,,Urk zit wel geinig in elkaar.'' Ze is tevens onder de indruk van het verleden van Urk, dat ze bij het vissersmonument onder ogen kreeg. ,,Het is toch wel een pittige geschiedenis met de visserij. Veel mannen die niet terugkeerden, en veel leed dat er is geweest.''

Marjenne vindt het jammer dat er zoveel vaste standplaatsen zijn op het veld waar zij staan, waardoor ze niet veel aansluiting hebben met de anderen. ,,Het is leuker als de één komt en de ander weer gaat. Dat geeft toch weer een andere sfeer.'' 


Ginkiestocht

Ze hebben nog een week in het vooruitzicht op de Urker camping en hebben nog enkele dingen op het programma staan. ,,We gaan nog een dagje naar Rijssen, waar mijn moeder woont. Ook willen we nog een bezoekje brengen aan de Urker zaterdagmarkt en een ginkiestocht doen, om nog wat te leren over de geschiedenis van Urk'', besluit Marjenne.