n Andreas Gnodde en Lucas Schraal proberen de verdedigers van Katwijk te bal te ontfutselen. Foto:

Katwijk te sterk voor Urk

Dinsdagavond trainde hij voor het eerst mee, zaterdag tegen Katwijk stond hij gelijk in de basis. Jan Ras speelde 45 minuten mee en maakte een goede indruk tijdens de oefenwedstrijd tegen de kampioen van de Tweede Divisie. Trainer Gert Jan Karsten toonde zich na afloop, ondanks wat problemen in de aanloop naar de wedstrijd, een tevreden man.

Voor velen was de basisopstelling van Urk een verrassing, maar die had van alles te maken met een aantal zaken die waren voorgevallen tijdens het trainingskamp in Vierhouten. Oefenmeester Karsten wenste er voorafgaand aan de wedstrijd geen woorden aan vuil maken, maar hij was wel genoodzaakt een streep te zetten door zijn plannen voor deze wedstrijd.

Slechte start

Net als de wedstrijd van een week eerder tegen ACV, was ook de start van het oefenduel tegen Katwijk slecht. Na amper drie minuten spelen lag de openingstreffer van de thuisploeg al achter doelman Hendrik Bakker. Nog binnen het kwartier wist Katwijk een tweede doelpunt te maken en leek het voor Urk een hele vervelende middag te worden. De ploeg wist zich echter op te richten en kreeg wat meer vat op het snelle spel van de Katwijkers. Er werden wat kleine speldenprikjes uitgedeeld, maar tot serieuze kansen kwamen de Urkers niet. Daarnaast moest men heel attent blijven op de aanvallen van Katwijk, die verder geen doelpunten meer wisten te maken ondanks een aantal hachelijke momenten in het Urker zestienmetergebied.

Niet alleen de start van de wedstrijd, maar ook de hervatting na rust was een kopie van de wedstrijd tegen ACV. Opnieuw was het Lucas Schraal die in de diepte werd gestuurd. Met een slimme boogbal wist hij de doelman van Katwijk te verschalken en de aansluitingstreffer op het scorebord te zetten. Urk was scherper in de duels, zette op de juiste momenten druk en wist zo een duidelijk veldoverwicht te creëren. Achterin had men de zaken verdedigend beter voor elkaar en werden amper mogelijkheden weggegeven. Het leverde de Urkers een aantal kansen op, maar terwijl eigenlijk iedereen zat te wachten op de gelijkmaker, viel het doelpunt aan de andere kant. Een moment van onoplettendheid bij een corner voor de gastheren werd opnieuw gelijk afgestraft met een derde treffer. Dat gebeurde een paar minuten voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Karremans. De laatste minuten leverden geen doelpunten meer op, zodat Urk de tweede achtereenvolgende nederlaag in de voorbereiding moest incasseren.

Tevreden

Ondanks de nederlaag en het niet kunnen uitvoeren van zijn plannen met deze wedstrijd, toonde trainer Karsten zich toch tevreden. ,,Ondanks een moeilijk begin, wisten we in de eerste helft ons toch goed te herstellen. Over het vertoonde spel in de tweede helft ben ik zeker content. Daarnaast heb ik weer genoten van het spel van een aantal jongere spelers. Last but not least hebben we met Jan Ras extra mogelijkheden op het middenveld en in de opbouw. Niet onbelangrijk met een zwaar seizoen in het vooruitzicht."

Jan Ras speelde, na drie trainingen, een helft mee. ,,Ik ben niet ontevreden. Het gevoel was goed en voetballen ging het lekker. We hebben geen risico genomen, omdat ik nog wat last heb van een rugblessure. Daardoor heb ik maar een helft meegespeeld."

Scheidrechter: R. Karremans

Toeschouwers: 200

Scoreverloop: 3. Levi Bouwense 1-0, 15. Mukhtar Suleiman 2-0, 47. Lucas Schraal 2-1, 87. Lennart Kuyt 3-1

Opstelling Urk: Hendrik Bakker (59. Richard Strijker), Lucas Nagel (59. Bennie Dunnink), Jan Ras (46. Joël Tol), Lucas Schraal, Pieter Brands (59. Dick Hakvoort), Johannes Schrijver (59. Klaas Kramer), Klaas Romkes (82. Tim Ras), Riekelt Nentjes, Pieter de Boer (59. Riekelt Jan Brands), Tim Ras (46. Fabian Schraal), Fokke Willem Hoekstra (46. Andreas Gnodde)

Dinsdagavond speelt Urk opnieuw een oefenwedstrijd. Tegenstander is Buitenpost, de ploeg waar in het afgelopen seizoen twee keer met 1-0 van werd gewonnen. De wedstrijd wordt gespeeld op sportpark De Vormt en begint om 20.00 uur.