n Een beeld uit augustus 1983. De terrassen waren er toen ook al, al zullen ze niet elke dag vol zijn geweest, zoals in deze tijd. De huizen op de achtergrond zijn in die bijna veertig jaar drastisch veranderd. Een jongeman heeft zijn brommer geparkeerd en is even gaan zitten.
n Een beeld uit augustus 1983. De terrassen waren er toen ook al, al zullen ze niet elke dag vol zijn geweest, zoals in deze tijd. De huizen op de achtergrond zijn in die bijna veertig jaar drastisch veranderd. Een jongeman heeft zijn brommer geparkeerd en is even gaan zitten. Foto:

Wiet je nog...?!

Klaas Visser duikt geregeld in het archief van Het Urkerland en zoekt de verhalen achter de foto's. Deze keer deelt hij weer enkele foto's uit de jaren '80. Reacties zijn welkom via wietjenog@urkerland.nl.

n Juni 1984. Waarschijnlijk in verband met de examens, moest directeur Joh. Oost van de Huishoudschool zelf maar eens de afwas doen. Dit tot grote vreugde van de meiden, die nu over de 50 zijn.
n Juli 1984. De bewoners van Wijk 1 en 3 hadden in de Meester Jansmastraat een buurtbarbecue georganiseerd. We zien onder andere: Ab van Urk, Bert van Urk, Bertus Keuter en meer naar rechts de oudere garde: Iske Schrijver-Bakker en Oale van Garrit Snoek, die net op haar telefoon zit... Oh nee, die had je toen nog niet.
n De veteranen en leden van Het Urker Mannenkoor Hallelujah kwamen bij elkaar in De Ark vanwege het op handen zijnde jubileum van 75 jaar. Omdat het archief in de oorlog verloren gegaan was, werden hier de herinneringen opgehaald en geboekstaafd voor het jubileumboek. We zien onder andere Lub Post, Jan de Boer, Maarten Post en Jurie Korf. Rechts zien we van de jongere generatie Jacob Mansveld en op de achtergrond Jelle Bakker.
n In augustus 1984 was door de spanvissers UK 158 en 159 een heilbot aangevoerd van 49 kilo! Dit was zo bijzonder, dat Henk van Veen ermee op de foto ging. De heilbot werd verkocht voor 15 gulden per kilo, dat is dus, eh... 735 gulden, en dat voor één vis!
n Een tijdsbeeld uit 1984 van Garage Van Slooten. We zien wat Opels, een Ford en een paar Peugeots. De benzinepomp voor de deur, waar je altijd bediend werd door Meindert Hoekstra, geeft prijzen aan van omgerekend 79 cent voor normale benzine, 81 cent voor super en 50 cent voor een litertje diesel. Een week na het maken van deze foto overleed de oprichter van het bedrijf, Rense Johannes van Slooten, op de leeftijd van 72 jaar.
n Bouwbedrijf Gebroeders Oost had een machine aangeschaft waarmee zaagsel met 300 bar tot briketten geperst werd. In de krant stond geschreven: nu hout een schaars artikel aan het worden is, draagt deze machine er bij aan het houtafval een waardevolle bestemming te geven. Harm houdt triomfantelijk twee briketten omhoog.