Afbeelding

Hallo, ik ben Meindert Kramer, getrouwd met Christa Kramer-Post. Sinds 2019 wonen we samen met onze drie kinderen, Harjan (10) en Rick en Rosalie (5), in Tollebeek.


Hoekman Shipbuilding en Rock waren mijn eerste werkgevers, maar sinds 2018 werk ik als onderhoudsmonteur bij de technische dienst van Braveheart Marine. Samen met Evert Romkes van de UK 208, Jan Jaap Post (de Por) en Edwin Roskam (nr. 53) vormen wij een team dat de vloot van Braveheart draaiende probeert te houden. Dit doen we over de hele wereld. Als er problemen zijn, rijden of vliegen we naar de ligplaats van de boot, om die zo snel mogelijk weer in bedrijf te krijgen.

Maandag

De nieuwe werkweek begint om zeven uur als ik samen met mijn vrouw de kinderen wakker maak en brood smeer. Om half acht stap ik op mijn fietsje en trap ik in ongeveer 15 minuten naar Urk. Onder het genot van een 'bakkie' praten we de dagplanning door. Evert en Jan Jaap gaan naar de 'Braveheart Spirit' (het nieuwe grote schip van de firma), terwijl ik op Urk blijf om wat werkzaamheden te doen op de 'William Wallace' (één van de oudjes van de vloot). Dit schip is recent verkocht aan een buitenlandse partij. 

De boot moet dus weer klaar worden gemaakt. Hij ligt al een tijd stil, dus de afgelopen tijd zijn we, tussen de andere werkzaamheden door, bezig geweest met het schoonmaken van de koeler, het nakijken van de motoren, het nalopen van de elektra en het plaatsen van een airco. Voor de komende dagen staat het maken van een nieuwe reling op het programma. Het is prachtig weer, ik laad de spullen in de bus en ga naar de haven waar we aan de steiger achter de Zeekadetten liggen. Ik ga naar Hoekman om te vragen of ik wat buizen mag zagen en buigen. Het antwoord dat je dan krijgt spreekt voor zich: 'Je weet hoe het werkt'. Als het tijd wordt om te eten, rij ik naar de zaak voor een paar plakken brood (ja, we eten 's avonds kost). Na 20 minuten heb ik alles op en ga ik weer naar boord. Bij Hoekman buig ik met wat hulp van Leendert en Teun de bovenste buis van het relingwerk. Deze breng ik aan boord, ruim wat op, ga naar de zaak voor het beantwoorden van een paar mailtjes en dan zit de dag er al op. Ik ga met de bus naar huis voor een bak koffie. Om half zes staat het eten op tafel. Na het eten ruimen we samen af en doe ik de kinderen onder de douche en op bed. Daarna wassen we af en als dat gebeurd is, is het tijd om heerlijk op de bank te hangen. 

Dinsdag

De start op dinsdag is dezelfde als die op maandag. Ik ga naar de haven om het relingwerk af te maken. Dat is tegen de middag klaar. Even snel naar de 'Profiller', die ligt bij de Flux binnen, om wat op te meten en daarna naar de zaak. Brood eten, praatje met wat collega’s, een mailtje sturen en dan de TD-bus leeg halen (we krijgen een grotere bus). We hebben zoveel spullen bij ons om maar niet mis te grijpen als we op klus zijn. Als de bus leeg is is de werkdag voorbij en ga ik naar huis. Daar zit mijn schoonmoeder te wachten met een bak koffie. Christa werk sinds kort, dus moet ik, als het kan, op tijd thuis zijn om de kost te doen. Ik ga om zes uur eten met de kinderen en als Christa thuis is zet ik haar bordje even in de magnetron. Ik ben druk aan het afruimen als de telefoon gaat. Edwin belt. ,,Meindert we hebben problemen, kun je weg? Ik bel je zo terug." Ik breng Christa op de hoogte dat ik weg moet en was snel nog wat bordjes af. Ik trek een lange broek aan en geef vrouw en kinderen een 'poes'. Ondertussen staat Edwin voor deur en samen rijden we naar de zaak. We grijpen wat spullen bij elkaar, ik pak mijn overall en kunnen dan weg. Onderweg naar Amsterdam bespreken we het probleem. Als we aankomen blijkt dat er flink wat werk te doen is. Onder een bak koffie bespreken we het één en ander en gaan aan de slag. Ik app Christa dat ze niet op me hoeft te wachten, want het wordt laat. De tijd tikt rustig door als we met een heel team van verschillende mensen een begin maken met het oplossen van het urgente probleem. Het is 03.45 uur als eenieder z'n accu wel zo'n beetje leeg is geraakt. De tweede stuurman op de 'Spirit' heeft ondertussen de kok patat met spareribs laten maken; heerlijk!  Er worden wat kooien klaargemaakt voor ons, want terugrijden heeft niet veel zin. Het is kwart over vier als ik in de kooi lig. Slapen lukt niet erg, maar ik ben wel even een uurtje onder zeil geweest.

Woensdag

Opstaan om half acht en erachter komen dat ik geen andere kleren bij me heb. Dat wordt dus improviseren. Sokken buiten hangen om te luchten, tanden poetsen met mijn vinger (doen ze in Afrika ook), boxer binnenstebuiten aantrekken en een paar handen water op mijn gezicht om daarna een heerlijk en stevig ontbijt met een paar bakken koffie naar binnen te werken.  Dan snel weer aan het werk. Tegen 19.00 uur is de klus geklaard, ruimen we op en stappen in de auto. Moe maar voldaan komen we rond 20.30 uur aan bij de zaak, daar pak ik de bus en rijd naar huis. Thuis gekomen geef ik Christa een 'poes' en pak ik een biertje uit de koelkast. Christa is bezig met de afwas. Ondertussen praten we alles even door. Ik ga  douchen, nog even naar beneden, maar de batterij is leeg, dus snel naar bed.

Donderdag

Ik blijf iets langer liggen, maar omdat ik bilge alarm heb, moet ik eraf. Ik doe rustig aan, breng de kinderen naar school en ga dan naar de zaak. Op het programma staat de 'Victory'. Dit bootje werkt al een jaar of drie bij het Afsluitdijkproject en heeft een onderhoudsbeurt nodig. Stuurboordkant krijgt een nieuwe kop op de motor en ik doe nog wat andere kleine klusjes. Een PTO (vrijloop) moet nodig uit elkaar, omdat er al een paar weken olie lekt. Ik neem het mee naar de zaak en haal deze uit elkaar. Ik maak alles schoon en bestel wat onderdelen, keerringetjes en wat borgveertjes. De dag is weer om. Ik stap op de fiets en eet thuis worteltjes met aardappels en een schnitzel. Daarna is het tijd om even te relaxen, tv te kijken, bijpraten met Christa, om daarna het bed op te zoeken.

Vrijdag

De wekker gaat om zeven uur. Na alle plichtplegingen, weer op de fiets richting de zaak. Omdat ze met de nieuwe brug bezig zijn, moet ik tegenwoordig wel een stukje omfietsen. Eerst koffie op de zaak en dan naar boord. Er moeten wat kleine klusjes gedaan worden en er moet nog wat uitgezocht worden voor de verwarming en de airco. Rond 12.00 uur de onderdelen binnen voor de PTO. Die zet ik in elkaar en na een broodje en een bak koffie ga ik naar boord om alles terug te plaatsen. Om 15.30 uur ben ik klaar en ruim ik op. De monteurs zijn nog wel bezig, maar de schipper en zijn matroos zijn nog aan boord, dus dat komt wel goed. Vandaag is een speciale dag, want we hebben de 'Braveheartfamiliemiddag' die om 16.00 uur begint. Ik heb er zin in en de kinderen ook. Jammer genoeg kan Christa niet mee, ze is niet lekker. 

De hele schuur is omgebouwd in een lopend buffet. De kinderen doen hun jas, schoenen en sokken uit en verdwijnen tussen de menigte kinderen van alle collega's. Eerst een biertje, een beetje 'meaken' met mijn collega's en kennismaken men hun man, vrouw, partner en kinderen. Om 20.30 uur gaan we met een volle buik, een portret en geschminkt als spiderman en een eenhoorn, terug naar Tollebeek. Snel de kinderen onder de douche en dan zit de week erop. Ik pak nog één biertje en dan is het bedtijd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding