n Bestuurders, beleidsmakers en professionals uit het onderwijs en de jeugdzorg gaan het gesprek met elkaar aan, want ‘elk Urker kind heeft recht op zo goed mogelijk onderwijs'.
n Bestuurders, beleidsmakers en professionals uit het onderwijs en de jeugdzorg gaan het gesprek met elkaar aan, want ‘elk Urker kind heeft recht op zo goed mogelijk onderwijs'. Foto:

Doel: 'onderwijs en jeugdzorg
naadloos op elkaar laten aansluiten'

‘Waar lopen jullie tegenaan?’, was vorige week één van de vragen aan professionals uit het onderwijs en de jeugdzorg. In De Koningshof gingen zij in gesprek met bestuurders en beleidsmakers van de gemeente. Het doel van deze inspiratiebijeenkomst: 'onderwijs en jeugdzorg naadloos op elkaar laten aansluiten'.


Steeds vaker stuiten leerkrachten en zorgwerkers op de vraag: ‘wie is waarvoor verantwoordelijk?' Om het beleid goed af te stemmen op de praktijk, was het daarom waardevol om ervaringen uit te wisselen, zo ervoeren de deelnemers. 

Wethouder Nathanaël Middelkoop vertelt daarover: ,,De scholen en de gemeente hebben mooie stappen gezet in de samenwerking. We zoeken elkaar steeds meer op. Maatschappelijk werk wordt inmiddels op scholen ingezet en er is preventieve ambulante ondersteuning binnen het voortgezet onderwijs. Om te kunnen doorontwikkelen hebben we de input vanuit het brede werkveld nodig, zodat wij erop kunnen sturen om onderwijs en zorg naadloos op elkaar te laten aansluiten, zodat de professionals elkaar versterken. Als wethouder ben ik hier graag bij betrokken, omdat elk Urker kind recht heeft op zo goed mogelijk onderwijs.''


Als inleiding nam Jeroen Peters, specialist Jeugdwet en Onderwijs, het publiek mee in wet- en regelgeving omtrent dit onderwerp. Aansluitend ging Dolf van Veen, hoofd van het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg, dieper in op de materie van leerkrachtondersteuning in het passend onderwijs. Ook wethouder Freek Brouwer schoof aan tafel om het gesprek aan te gaan. Aan die tafels zaten zo'n honderd professionals: zorgcoördinatoren, leerkrachten uit primair-, speciaal-, voortgezet- en beroepsonderwijs van alle Urker scholen. Ook waren er afgevaardigden van het Emelwerda College en De Zonnebloem uit Emmeloord, de Obadjaschool uit Zwolle, de Pieter Zandt en het Hoornbeek College uit Kampen, waar een groot deel van de Urker jeugd naar school gaat.


Nuttig, nu aan de slag

,,Wat goed en nuttig om zo met elkaar te sparren - daar kunnen andere gemeentes een voorbeeld aan nemen'', werd na afloop links en rechts geconcludeerd door professionals van buiten Urk. De bestuurders en beleidsmakers zijn in ieder geval blij met alle input vanuit het werkveld. Zij kunnen met al die informatie aan de slag.