Afbeelding
Foto:

Tips voor koukleumers

Enkele weken geleden werden twee bigbags vol stookhout onder onze carport neergezet door de eigenaar van Houthandel Rook (alleen al om de bedrijfsnaam zou je er klant willen worden). Via de mail waren we vooraf nog bijna in een conflict verzeild geraakt, want ik had veel te bijdehand gevraagd waarom het hout in een jaar tijd vijftig procent duurder was geworden. In een korte reactie werd me meegedeeld dat hout door de geëxplodeerde vraag schreeuwend duur is geworden. De wachttijd voor bezorging was twee weken. 


Ik moest onze houtdealer gelijk geven: op internet vond ik alleen goedkopere partijtjes rommelhout, die je vervolgens zelf moet ophalen, zagen, kloven en drogen. Andere stokers vonden online wel goedkoper haardhout, betaalden grif maar kregen nooit geleverd. Het is dus al zover gekomen dat internetcriminelen brood zien in dit stukje gezelligheid.

We zullen niet het enige gezin zijn dat nu kritisch naar het gasverbruik kijkt. Acht jaar geleden namen we isolatieglas en zonnepanelen, waardoor het gasverbruik met een derde omlaag ging en de stroomrekening onder nul kwam. Toch stijgt het maandbedrag voor gas komende maand naar ongekend niveau. De thermostaat blijft daarom voorlopig nog iets lager en de douchemarathons van Dochter 4 zijn teruggebracht van 40 tot 10 minuten. Ze is bewonderaar van Zelensky en brengt dit offer graag. In onze gezinsapp delen we vermanende foto’s van lampen die in verlaten kamers zijn blijven branden, met daaronder de hashtag #poetinlacht.


Voor ons is de energieprijscrisis nu nog een leuk te maken uitdaging. In ben echter bang dat er (ook op ons hardwerkende, opgetutte, glimmende, trotse Urk) best wel wat gezinnen zijn die deze winter voor de verandering niet hopen op ijsvrij en Elfstedentocht. De energienota gaat vaak minimaal één keer over de kop, elke kar boodschappen wordt tientjes duurder (of een stuk leger) en de zorgpremie stijgt ook maar door. Gezinnen die alles volgens het boekje doen, kunnen zomaar in het rood komen. 

Zelfs de kerk voelt het. Letterlijk. Eén kerkelijke gemeente bereidt de leden alvast voor op killere zondagen, omdat de thermostaat een paar graden lager wordt gezet. Ook andere kerken checken hoe warmpjes ze er nog bij zitten. Kosters hebben al voorgesteld om Handelingen 3 vers 8 ter inspiratie boven de hoofdingang te hangen. Predikanten houden tussenzangen paraat voor het geval het klappertanden de preek te zeer 

verstoort. Diakenen pleiten voor een extra 

collecteronde. Traporgels maken een 

comeback en ach zo kunnen de flauwe 

grapjes nog wel even doorgaan. Glühwein bij 

het avondmaal vond ik persoonlijk wat te ver gaan, dus die grap maak ik bij dezen maar even niet.


Nog wel een tip voor koukleumers: zondag gaat in de Morgenster Henk van Zon voor; in de Pniëlkerk dominee Egas.


Jelle Bakker