n Klaas Kramer probeerde in de slotfase ook aanvallend zijn steentje bij te dragen. (Foto: Jannie Snoek)

Vierde opeenvolgende nederlaag Urk

Sterke tweede helft van ploeg trainer Gert Jan Karsten niet voldoende om puntenverlies te voorkomen

Urk is zaterdag tegen de vierde opeenvolgende competitienederlaag aangelopen. Een zwakke eerste helft, gevolgd door een sterke tweede helft, was niet voldoende om een nederlaag tegen Staphorst af te wenden.

De eerste 45 minuten waren niet goed. De Urkers speelden in een te laag tempo, er was veel te weinig beweging en er ging weinig tot geen dreiging uit van de thuisploeg. Het excuus dat Urk speelde zonder een aantal vaste basisspelers vanwege een schorsing of een blessure, mocht niet gelden volgens trainer Gert Jan Karsten. ,,Daarmee zou ik hun vervangers tekort doen", aldus de oefenmeester uit Nunspeet. ,,We hebben gewoonweg onvoldoende gevoetbald in de eerste helft."

Blessureleed

De bezoekers uit Staphorst, die met flink wat blessureleed te maken hebben en daardoor maar twee wisselspelers op de bank hadden zitten, bleven in de eerste helft eenvoudig overeind en waren zelfs het meest gevaarlijk. Na een half uur kwamen de gasten op voorsprong. Spits Stan Haanstra kon in de korte hoek binnenschieten, nadat er verdedigend te weinig druk op hem werd gezet. Urk wist daar bar weinig tegenover te stellen. Slechts twee keer was er sprake van enig gevaar voor het doel van doelman Maats van Staphorst.

Uit ander vaatje tappen

De tweede helft moest er dus uit een ander vaatje worden getapt door de thuisploeg en die boodschap was in de rust meer dan duidelijk overgekomen bij de spelers. Het tempo werd flink opgeschroefd en vooral via de rechterkant werd gevaar gesticht voor het doel van Staphorst. De afwerking aan Urker kant liet echter te wensen over en het ontbrak bij sommige momenten doodgewoon aan geluk. Vier spelers zagen geen kans de bal in het Staphorster doel te schieten tijdens een originele scrimmage, een schot van Lucas Schraal ging via de lat over het doel, een inzet van Iede den Dulk werd van de lijn gehaald en een kopbal van Jelle de Boer vloog rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Veerkracht

Naarmate de tijd verstreek moest Urk steeds meer risico nemen. Ruim tien minuten voor tijd wist Staphorst te profiteren van Urker balverlies op het middenveld. De razendsnelle omschakeling werd vakkundig afgemaakt door Freddie Quispel. Urk leek verslagen, maar toonde bewonderenswaardig veel veerkracht. Het bleef geloven in een beter resultaat. In de toegevoegde tijd van de prima leidende scheidsrechter Bronsvoort, schoot Johannes Schrijver de aansluitingstreffer tegen de touwen. De hoop op de gelijkmaker werd amper een minuut later aan diggelen geschoten door Emiel Kwant, die namens Staphorst de 1-3 eindstand op het scorebord wist te schieten.

,,Vorig jaar in de Hoofdklasse wisten we, ondanks het gebrek aan scorend vermogen, toch onze overwinningen te pakken. Op het niveau van de Derde Divisie word je echter gelijk afgestraft. Over de tweede helft kan ik voetballend gezien alleen maar tevreden zijn. Gelukkig hebben we woensdag alweer de gelegenheid om deze teleurstelling weg te spelen", aldus trainer Karsten.

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort

Toeschouwers: 1.350

Scoreverloop: 26. Stan Haanstra 0-1, 78. Freddie Quispel 0-2, 90+3. Johannes Schrijver 1-2, 90+4. Emiel Kwant 1-3

Opstelling Urk: Hendrik Bakker; Iede Nentjes (85. Joël Tol), Klaas Kramer, Iede den Dulk, Riekelt Jan Brands; Johannes Schrijver, Pieter Brands (59. Lucas Tol), Lucas Nagel; Hessel Snoek (68. Fokke Willem Hoekstra), Klaas Romkes (59. Jelle de Boer), Lucas Schraal.