Politie en gemeente
tegen zwaar vuurwerk

Medewerkers van de politie en de gemeente hebben woensdag gezamenlijk een controle op zwaar vuurwerk uitgevoerd in diverse garageboxen in het dorp. De aanleiding waren de vele signalen die de gemeente zegt te krijgen over overlast door zwaar vuurwerk.


Plaatsgenoten geven bij de gemeente aan dat de overlast breed is: ouderen in verzorgingshuizen zijn bang, kinderen kunnen niet slapen, mensen die rouwen bij D.E.L. worden opgeschrikt, kerkgangers worden gestoord tijdens hun diensten en vrouwen- en mannenverenigingen, en huisdieren weten niet waar ze het zoeken moeten. ,,Dit willen we niet voor onze inwoners'', stelt de gemeente. Om de veiligheid te waarborgen, zal daarom vaker gecontroleerd worden.
De gemeente benadrukt dat het vuurwerk ook in handen komt van kinderen, die vaak geen idee hebben van de zwaarte en het gevaar van dit soort vuurwerk. ,,Ze bewaren het thuis, maar het is levensgevaarlijk. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor omwonenden. We treffen in het dorp ook veel schade aan voorzieningen aan, wat flinke kosten met zich meebrengt. Verder willen we niet dat illegale praktijken met winstbejag onopgemerkt kunnen doorgaan."


Geen vuurwerk gevonden

Tijdens de controle van woensdag werd nergens vuurwerk aangetroffen. Eigenaren van garageboxen verleenden goede medewerking en toonden begrip voor de situatie, stelt de gemeente. 

Tips over vuurwerk zijn welkom via 0900-8844, politie.nl of veiligheid@urk.nl. Anoniem melden kan via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.