Afbeelding

Mijn naam is Robert Klaver. Ik ben 23 jaar en heb inmiddels alweer zeven jaar een relatie met Colinda. Sinds januari 2019 ben ik werkzaam bij het Korps Mariniers.


Even in een notendop over mijn carrière: van januari tot september 2019 heb ik de mariniersopleiding gevolgd. Nadat ik deze had afgerond, ben ik geplaatst bij de 81MM mortieren. Dit is eenheid waarbij je de bevoegdheid hebt granaten af te vuren die tot zes kilometer ver kunnen reiken. Na drie jaar bij deze eenheid te hebben gezeten, zit ik sinds juni bij de ziekenboeg als medische ondersteuning.

Maandag

Iedere dag gaat mijn wekker om vijf uur af en stap ik rond zes uur in de auto op weg naar de kazerne. De kazerne is in Doorn, vanaf Urk is dat ongeveer zeventig minuten rijden.

Na aankomst op de kazerne is er om half acht het ochtendappel. Hierbij vindt er een inspectie plaats en worden de bijzonderheden voor de aankomende week besproken. Bij de inspectie wordt er ook op gelet of je uniform schoon is en of je je schoenen gepoetst hebt.

Meestal gaan we op maandagochtend na het appel een stukje hardlopen, zo ook vandaag. We lopen een rondje van acht kilometer door het bos. Hierna krijgen we de tijd om administratie te doen. Hierbij kun je denken aan het checken van de mail of het indienen van verlof.

Rond half twaalf is het tijd om te lunchen. Na de lunch gaan we de wapens onderhouden en schoonmaken. We zijn namelijk net terug van een vijfweekse oefening in Noorwegen. De spullen zijn weer netjes opgeborgen in de wapenkamer, waarna we zijn bedankt voor vandaag.

Dinsdag

Deze dag moet ik eerder aanwezig zijn op de kazerne. We gaan namelijk naar Woensdrecht om nieuwe tenten te testen, die we mogelijk in de toekomst gaan gebruiken bij de ziekenboeg. We zetten de tent op in een soort klimaatruimte, die heel koud of juist heel warm kan worden. We letten er dan vooral op of de temperatuur in de tent goed blijft. Daarnaast kijken we naar de kwaliteit en het gebruiksgemak van de tent.

Na de lunch hebben we de voor- en nadelen van de tent met elkaar besproken. Na deze bespreking mogen we naar huis.

Woensdag

Na het ochtendappel beginnen we deze dag met sporten op de survivalbaan. Deze baan is net nieuw aangelegd op de kazerne. Hierop moeten we wat klimmen en klauteren om de baan af te leggen.

Na het sporten gaan we onze uitrusting checken. We kijken of deze compleet is en of er geen beschadigingen zijn. In januari gaan we opnieuw naar Noorwegen voor een training. We checken dus ruim van tevoren of de uitrusting nog op orde is.

Na de lunch gaan we met de eenheid een aantal medische scenario’s uitspelen. Om het zo realistisch mogelijk te laten lijken, hebben we onze volledige uitrusting aan met onder andere wapen en kogelwerend vest. Van zulke momenten leer je als team altijd veel, denk aan samenwerken, leiding nemen en het uitvoeren van medische handelingen.

Donderdag

Deze dag gaan we naar een andere kazerne. Hier staan al onze medische spullen opgeslagen die we nodig hebben voor de oefeningen of een eventuele uitzending. Deze spullen stonden nog in de vrachtwagen van de afgelopen oefening. We hebben deze eruit gehaald en netjes opgeslagen in een loods. Na afloop gaan we naar de kazerne in Doorn om te lunchen.

Na de lunch gaan we speedmarsen. Speedmarsen is een techniek waarbij je met bepakking en wapen een bepaalde afstand aflegt. Hierbij wisselen we steeds twee minuten hardlopen af met een minuut lopen in versnelde pas. Dit is een manier waarop je je snel van A naar B kunt verplaatsen, maar daarna nog wel fit genoeg bent om werkzaamheden te kunnen doen. Na het speedmarsen krijgen we vrije tijd. In deze tijd ben ik naar de sportschool gegaan om zelf nog te trainen.

Na de vrije tijd komen we bij elkaar om de volgende dag door te nemen. Voor morgen staat er namelijk een schietoefening op de planning.

Vrijdag

Na aankomst in Doorn gaan we gezamenlijk richting Rotterdam om de wapens te justeren. Hierbij vuren we een aantal patronen af en kijken we of ze allemaal goed uitkomen. Wanneer dit het geval is, weet je dat je richtmiddel, en dus je wapen, goed is afgesteld. Dit is extra belangrijk wanneer de wapens net zijn mee geweest op oefening; tijdens het vervoer kunnen de wapens namelijk heen en weer geschud zijn.

Na de ochtend schieten gaan we met de bus terug richting Doorn om daar te lunchen.

Na de lunch gaan we gezamenlijk sporten. Deze dag zijn we vroeg klaar en kunnen we dus gaan genieten van het weekend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding