Rechter: veelpleger (19) mag de cel verlaten

Een 19-jarige jongeman van Urk mag van de rechtbank zijn cel verlaten. Hij zat in voorarrest voor een inbraak bij Visserijbelangen Urk en een inbraakpoging bij slagerij Cretier. Daarnaast zou hij spullen hebben gestolen in een woning in Lelystad. De jongen werd in juni nog veroordeeld tot een celstraf voor dertien strafbare feiten.


Bij de vorige strafzaak ging het om bedreiging van zijn moeder en broer met een mes, op 16 augustus 2021. Daarnaast stond hij toen terecht voor de vernieling van een spiegel van de auto van een andere broer en het uitschelden en spugen naar agenten.


Grootschalige diefstal

Hij maakte zich ook schuldig aan de diefstal van een auto in Emmeloord en nam bij een inbraak bij een sigarenwinkel op Urk onder meer staatsloten, cadeaubonnen, 122 krasloten, tabak, sigaren en sigaretten en prepaid simkaarten voor mobiele telefoons mee.

Naast de celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, legde de rechtbank hem hiervoor ook een verplichte behandeling op voor zijn verslavingsproblemen. Maar dat weerhield de verdachte er blijkbaar niet van om in juli en augustus opnieuw de fout in te gaan.

Althans, dat denkt de officier van justitie. Die beschuldigt hem nu van de diefstal van een laptop op 24 juli bij Visserijbelangen en een inbraakpoging bij Slagerij Cretier op 10 augustus. In Lelystad zou hij op 18 juli onder meer een iPhone, laptop en Playstation hebben gestolen.


De nieuwe zaak tegen de Urker stond deze week pro forma op de rol in de Lelystadse rechtbank. Dat betekent dat alleen een tussentijdse evaluatie van de zaak plaatsvindt. De inhoudelijke zitting vindt dan nog niet plaats. Die staat nu gepland voor 20 januari volgend jaar. Die zitting mag de 19-jarige nu dus onder strenge voorwaarden buiten de cel afwachten.