n Vlnr: Jacob Oeverbeek namens SCAB, Hilga Rota en de driekoppige jury.
n Vlnr: Jacob Oeverbeek namens SCAB, Hilga Rota en de driekoppige jury. Foto: Het Urkerland

Literatuurprijs verhalenvertelwedstrijd
SCAB en bibliotheek voor Riekelt Kapitein

Veel animo afgelopen donderdagavond voor de SCAB verhalenvertelwedstrijd in de bibliotheek. Twaalf personen (Urkers, maar ook niet-Urkers) streden voor de felbegeerde Literatuurprijs. Het thema van de avond was: 'Urker volksverhalen'.


De verhalen mochten verteld worden in het Urkers of op z'n vreems. Oude waargebeurde, maar ook zelfgeschreven verhalen en ervaringen werden verteld. De jury was driekoppig en bestond uit wethouder Freek Brouwer, stemcoach Jantina Hakvoort en verhalenverteller Jaap Bakker. De gasten in de zaal hadden ook een stem, zij mochten hun favoriet aanwijzen.


Criteria

Angenita de Jong verwelkomde de zaal namens Flevomeer Bibliotheek. Professioneel verhalenverteller Hilga Rota leidde de avond. Enkele deelnemers hadden een workshop verhalen vertellen bij haar gevolgd. Hilga benoemde de criteria van de jury: is het een Urker verhaal, zet het je in beweging, heeft het een goed begin, midden en eind, zit er spanning in, maakt de verteller contact met het publiek, wordt het beeldend verteld, wordt de stem goed gebruikt en heeft het verhaal een goede lengte. Jaap Bakker benadrukte dat hij let op duidelijkheid en een persoonlijke emotionele verbintenis met het verhaal.


Van theepot naar autoped

Margriet Visscher-Post beet het spits af met een verhaal over de workshop verhalen vertellen. Joke Menkveld vertelde het verhaal van Stiene Kramer-Brands. Tromp van Millingen nam de zaal mee naar vroeger: over de theepot van zijn bessien, en Ria Kragt deelde iets over haar christelijke opvoeding. Vervolgens was het Jannie van den Berg die met de luisteraars haar familiegeschiedenis indook. Gerrit Pasterkamp stak een kaarsje aan bij zijn verhaal over de hongerwinter op Urk. Cees Weerstand, die op plek drie eindigde, vertelde over zijn vader, en juf Alie Rustenburg-ten Napel deelde haar zorgen over de digitalisering in de klas.

In de pauze vertelde Henk Kapitein een eigen verhaal over hoe Urk en Schokland ooit van elkaar gescheiden zijn geraakt. Klaas Koffeman stak daarna van wal over een bejaardenreis, en winnaar Riekelt Kapitein vertelde over het geheimzinnige kissien van zijn bèbe. Kobus Post, die er met plek twee vandoor ging, sprak over de 'talstelling'. Jos Koffeman besloot met een verhaal over een bijzondere autoped.

Winnaar Riekelt kan volgens de jury goed beeldend vertellen, met de nodige gebaren. De verhalen zijn gefilmd, en verschijnen binnenkort op internet.

n Kobus Post had de lachers op zijn hand met zijn verhaal in dichtvorm.
n Vlnr: Cees Weerstand behaalde plek drie, de tweede prijs was voor Kobus Post en Riekelt Kapitein eindigde als winnaar. Op de foto samen met jurylid Freek Brouwer.