n Rode kaart voor doelman Wesseh nadat hij Hessel Snoek onderuit heeft gehaald.

Belangrijke overwinning Urk op Excelsior'31

Wedstrijd in de staart van de Derde Divisie in zeven minuten beslist door drie Urker doelpunten

Zeven uiterst doeltreffende minuten hebben Urk zaterdag in Rijssen een belangrijke overwinning opgeleverd. De ploeg van trainer Gert Jan Karsten profiteerde optimaal van een rode kaart voor de doelman van Excelsior'31 en wist daardoor het belangrijke duel in het voordeel te beslissen.

Amos Wesseh, de sluitpost van de thuisploeg, werkte halverwege de eerste helft de doorgebroken Hessel Snoek buiten het strafschopgebied naar de grond. Voor scheidsrechter Nelissen restte er weinig anders dan het tonen van de rode kaart, zodat Excelsior'31 met tien man verder moest. De gastheren stonden toen al wel op een 1-0 voorsprong. Na twintig minuten spelen had Jasper Veltkamp de bal achter doelman Richard Strijker geschoten, na een aanval van de Rijssenaren met een meer dan flinke buitenspelgeur.

Tegenslag

De spelers van Urk leken wat aangeslagen na deze tegenslag. Voor de zoveelste keer keek de ploeg tegen een achterstand aan, terwijl ze de belangrijke wedstrijd tegen Excelsior'31 juist zo goed waren begonnen. Tot verrassing van Excelsior'31, dat pas na een kwartier spelen enigszins vat kreeg op de elf van Urk. Het antwoord van de Urkers liet echter deze keer niet lang op zich wachten. Een diepe bal van Richard Strijker kwam via een verdediger van Excelsior'31 bij Hessel Snoek terecht, die alleen op het vijandige doel af kon gaan, waarna het al besproken moment zich voordeed. Het was de inleiding voor zeven ongekend doeltreffende minuten van Urk.

Profiteren

Nadat de geblesseerd geraakte Hessel Snoek was opgelapt en er een nieuwe doelman bij Excelsior'31 onder de lat had plaatsgenomen, kon de wedstrijd worden hervat. Twee minuten later lag de gelijkmaker achter de ingevallen doelman van de thuisploeg. Lucas Tol schoot in tweede instantie de bal onhoudbaar in de verre hoek. De organisatie bij Excelsior'31 was compleet zoek, waarvan Urk optimaal wist te profiteren. Eerst kopte Hessel Snoek een voorzet van Johannes Schrijver binnen en niet veel later kon Lucas Tol van eigen helft opstomen in de richting van het Rijssense doel. Zijn schot van twintig meter verdween via een tegenstander onhoudbaar achter doelman Van Zaltbommel.

Noodrem

De wedstrijd leek beslist te zijn in het voordeel van Urk, maar met nog vijf minuten spelen in de eerste helft, moet scheidsrechter Nelissen een tweede rode kaart tonen. Lucas Nagel moest aan de noodrem trekken en mocht zich vroegtijdig gaan douchen.

Verrassen

Waar iedereen had verwacht dat Urk in de tweede helft met een verdedigende instelling de voorsprong zou gaan verdedigen, had buiten trainer Gert Jan Karsten gerekend. ,,Het was niet moeilijk te voorspellen, dat Excelsior'31 de tweede helft met heel veel druk naar voren en achterin een-op-een zou gaan spelen. Door zelf ook voor die speelwijze te kiezen wisten we ze te verrassen en vroegtijdig de angel uit hun aanvallen te halen. Natuurlijk kregen ze wel wat kansen, maar ik heb in de tweede helft geen enkele keer gedacht dat we deze wedstrijd nog uit handen zouden geven", aldus Karsten.

Dreigend

Het Urker elftal bleef tijdens de tweede 45 minuten zonder al te veel moeite overeind. De thuisploeg oogde bij vlagen dan wel dreigend, maar het ontbrak de ploeg duidelijk aan scherpte, om de paar mogelijkheden die het kreeg in doelpunten om te zetten. De meest uitgelezen kansen waren voor Urk, maar het duurde tot een kwartier voor tijd voordat de definitieve tik werd uitgedeeld. Een prachtige aanval via Riekelt Nentjes en Jan Ras werd hard door Klaas Romkes bij de eerste paal binnengeschoten.

Blijde en opgeluchte gezichten bij de spelers en staf van Urk na afloop van de wedstrijd. Door de overwinning steeg de ploeg weer een aantal plaatsen op de ranglijst. ,,Het was geen goede wedstrijd, maar we pakken nu wel de punten en dat telt", aldus Gert Jan Karsten, die bekendmaakte dat hij volgend seizoen de nieuwe trainer zal zijn van IJsselmeervogels.

Scheidsrechter: J. Nelissen

Toeschouwers: 350

Gele kaart: Steff Kaptein (Excelsior'31)

Rode kaart: Amor Wesseh (Excelsior'31) en Lucas Nagel (Urk)

Scoreverloop: 20. Jasper Veltkamp 1-0, 31. Lucas Tol 1-1, 35. Hessel Snoek 1-2, 38. Lucas Tol 1-3, 73. Klaas Romkes 1-4

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Lucas Nagel, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, Jan Ras, Riekelt Nentjes, Lucas Schraal (56. Pieter Brands), Hessel Snoek (36. Klaas Romkes), Lucas Tol (83. Joël Tol)