n Hein de Vries (rechts) is volop aan het trainen.
n Hein de Vries (rechts) is volop aan het trainen. Foto:

Hein de Vries houdt armworsteltoernooi

Plaatsgenoot Hein de Vries (25) houdt zaterdag 7 januari in samenwerking met Caritas Urk een armworsteltoernooi in De Rots. Die dag zullen zowel junioren als volwassenen het tegen elkaar opnemen in verschillende gewichtsklassen.


Het weegmoment is 's ochtends tussen tien en elf uur in De Rots, waarbij deelnemers gelijk kunnen betalen voor de deelname. De junioren zijn van half twaalf tot half drie aan de beurt, waarna de prijsuitreiking plaatsvindt. Vervolgens komen de volwassenen van drie tot ongeveer acht uur in actie en ook hierna is er een prijsuitreiking. Volwassenen, zowel links als rechts, kunnen meedoen in de verschillende gewichtsklassen: tot 70, 70-80, 80-90, 90-105, 105+ en in iedere gewichtsklasse zijn er bekers te winnen voor de eerste, tweede en derde plek. Organisator Hein de Vries stelt zich even voor.


Wie ben je?

,,Ik ben Hein de Vries, ik ben 25 jaar en mijn grote hobby is armworstelen. Ik woon begeleid en in het dagelijks leven werk ik bij Groengroep in het bos, en op de Groeizaam-zorgboerderij."


Ben je zelf een armworstelaar?

,,Ja, ik ben begonnen als jongetje van 12. Mijn broers Riekelt en Aad deden mee aan armworstelen en zij hebben mijn interesse hiervoor gewekt. Mijn doel was in het begin vooral om mijn broers om te drukken, maar al snel werd ik fanatieker en heb ik me ook aangesloten bij de armworstelvereniging AVU."


Doe je mee aan wedstrijden?

,,Ik heb aan mijn eerste toernooi meegedaan toen ik een jaar of 16 was, voor dit toernooi heb ik toen niet fanatiek getraind. Toen ik 20 was trainde ik wel volop. Wegens persoonlijke omstandigheden ben ik er toen een paar jaartjes uit geweest, maar sinds anderhalf jaar ben ik weer volop aan het trainen. Zo heb ik al een paar keer meegedaan aan de 'Sterkste arm van Urk'-toernooien en hiermee ben ik de laatste editie eerste geworden bij de junioren. Begin dit jaar heb ik meegedaan aan het NK Beginners en Rookies en hier eindigde ik met links in de middenmoot, met rechts deed ik het jammer genoeg minder goed. Het 'Armed Battle'-toernooi is nog een te hoog niveau voor mij, maar ik train er hard voor om wel op dit niveau te komen."


Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

,,Ik zit in de zwaarste klasse 105+ en twee maanden voordat een toernooi begint, train ik volop. Waar we dan vooral op focussen is krachttraining en technische training, met bijvoorbeeld houding en de startpositie. Het is een fanatieke sport waarvoor je veel oefent op snelheid, houding en uithoudingsvermogen. Mentaal moet je ook een goede mindset hebben, vooral tijdens een wedstrijd moet je je hoofd koel kunnen houden. Dit is wel iets wat je op een toernooi echt leert: om je niet gek te laten maken door de tegenstander en ervoor te zorgen dat de spanning niet te hoog wordt."


Hoe ben je op het idee gekomen om zelf een toernooi te houden?

,,Ik had al langer het idee om een toernooi te houden, maar omdat ik begeleid woon is het voor mij wat lastiger om dit hele evenement uit te voeren. Onlangs kwam ik in contact met de broer van Frans de Vries van Caritas Urk en hij gaf aan dat iedere jongere met een leuk idee of activiteit terecht kan bij Caritas Urk. Ik ben toen begonnen met het uitwerken van mijn idee. Vervolgens heb ik contact opgenomen met Frans en mijn plan gepresenteerd in De Rots. Hij was enthousiast en stelde hiervoor De Rots beschikbaar. Ook helpt hij mij met de organisatie en uitvoering van het evenement."


Opgeven voor het toernooi kan bij Frans de Vries (06-43524921). Deelname is voor junioren van 16-21 jaar 7,50 euro, voor volwassenen 15 euro.