Moeder in Israël

 'Debora was een profetes.' 

Richteren 4 : 4 


Debora was getrouwd. Ze was een profetes en woonde in het zuiden van Israël. Mensen die hulp of advies nodig hadden, konden bij haar terecht. Ze was vaak te vinden bij een palmboom. Die plek was zo bekend, dat de mensen de boom naar haar genoemd hadden: de 'Deborapalm'. 


Ze was een moeder voor iedereen. Mensen konden bij haar terecht voor goede raad. De één na de ander kwam bij haar en legde haar zijn problemen voor. Ze legde ruzies bij. Ze sprak als een rechter het oordeel uit. Bedroefde mensen werden door haar getroost. De woorden die zij van God ontving, hield ze niet voor zichzelf maar gaf ze aan haar volk door. 


'Moeder in Israël' werd zij genoemd. Misschien heeft ze zelf geen kinderen gehad. Als ze die gehad heeft, dan heeft haar man wel moeten inspringen. Want wat had zij het druk met haar volk. Haar landgenoten waren haar kinderen. Zoals een moeder voor haar kinderen zorgt, zorgde zij voor haar volk. 


Het was een moeilijke tijd waarin zij leefde. Het volk Israël werd door vreemden onderdrukt. Anderen hadden het voor het zeggen. Maar deze vrouw vreesde God. Zij geloofde in Zijn kracht. God zou Zijn volk zeker verlossen. Wie wilde haar volgen in de strijd tegen deze vijanden van God? Debora deed een dringend beroep op haar landgenoten. Een vrouw in het leger; een opmerkelijk gebeuren in die tijd. En... ze wonnen. De vijand werd verpletterend verslagen. 


Debora, de moeder in Israël. Moeders in Israël. Laten ze er in deze tijd ook maar zijn. Er is genoeg te doen. 


Gebed 

Ik dank U, Heere, voor de christenvrouwen in ons land. Wat kunnen zij ook nu tot een geweldige zegen zijn. Amen.