Afbeelding
Foto:

Rottigheid op de rotonde

Onlangs werd bekend dat er 1,5 miljoen euro beschikbaar komt voor de Urker jeugd. Misschien kunnen we dat geld gewoon direct aan de gemeente overmaken? Want het zal net genoeg zijn om de Akkers-rotonde een paar keer van op te knappen. 

Vergeet Zwarte Piet. Rottigheid op de rotonde is de enige échte Urker traditie. Waar een minderheid de sfeer bepaalt voor de rest. Anders dan anders was er dit weekend geen enkele aanleiding. Geen avondklok, geen uitgaansverbod, geen aanstaand vuurwerkverbod of wat dan ook. Maar zelfs al was er een aanleiding; er is niets dat dit gedrag rechtvaardigt.

Er waren ook nog geen anti-zwartepietgroepen op Urk. Dus er was ook geen sprake van een ‘tegendemonstratie’. En, of ik moet het gemist hebben, het leek me niet dat deze jongelui — verkleed als zwarte piet — aan het demonstreren waren tegen de zwarte pieten, die ‘s middags op het haventerrein waren. Toch? Het had overigens wel dat effect. Want als deze jongelui juist wél voorstander zijn en dit was de voorbode? Nou, geef mijn portie dan maar aan fikkie.

Dat is trouwens wat overal gebeurt. Nederland is grotendeels gekanteld in de zwartepietendiscussie. Niet omdat iedereen de link met slavernij ziet (die zijn er ook). 

Nee, Nederland is gekanteld omdat de meeste Nederlanders niets met hooligans te maken willen hebben. Schreeuwende, rellende vuurwerkgooiende mannen, die schuimbekkend met haastig aangebrachte schoensmeer ‘hun’ traditie het liefst met geweld willen verdedigen. Ze zijn er legio. Tribunes vol (zie Volendam), wat niet in verhouding staat tot een enkel heethoofd aan de andere kant. En de meeste mensen hebben daar gewoon geen trek in. Ook Staphorst was afgelopen weekend weer een bewijs voor veel andere gemeenten en burgers in den lande om te zeggen: hier willen we niks mee te maken hebben.

Opvallend is wel dat juist veel ‘christelijke’ dorpen zo opkomen voor een traditie die niet zo lang geleden in christelijke sferen nog taboe was. En die trouwens voor een groot deel van Urk nog steeds taboe is, die vieren geen Sinterklaas. Maar dat terzijde.

Terug naar de rotonde. ‘Rellen om het rellen’, kopte deze krant. Maar op internet ging het natuurlijk weer over het ‘inteeltdorp’. Want wie vernielt er nou zijn eigen dorp? Je hoort nou nooit van een groepje Urker jongeren die ‘voor de lol’ al shells gooiende een heftruck in de poldertoren rijden. Wonderlijk.

Misschien is het omdat op Urk veelal de 

zachte hand overheerst? Want ik zag dit 

weekend dat een paar tikken met een stok 

uiteindelijk meer in beweging zette dan alle 

goedbedoelde woorden. Dat het zover moet 

komen is natuurlijk om te janken. Het zal je 

kind maar zijn dat bont en blauw thuiskomt.

Iedereen is daarom beter af als we deze 

traditie gauw overboord zetten. Heel Urk 

weet dat er maar een klein groepje is dat 

dit leuk vindt. Of laten we nu een minder-

heid de dienst hier uitmaken? Wel, dat zou 

ironisch zijn.

Jan van den Berg