De zeven plagen herleven

Urk in Wintersferen vindt vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur plaats in het Oude Dorp, rondom de haven. Voor het thema is gekozen voor de plagen die het voormalig eiland teisterden tijdens en na de inpoldering. 


Naast gezelligheid en straattheater-elementen, is er volop lekkers, zoals koolmoes, kapkool, dikkoek, gebakken en gerookte vis, warme dranken en soepen te krijgen.

Het begon met de enorme zwermen muggen in het voorjaar van 1936. Met zoveel muggen dienden zich in rap tempo nog meer plaagdieren aan: spinnen. Op hun beurt vonden enorme zwermen zwaluwen en spreeuwen op Urk het eldorado met zoveel voedsel in de vorm van muggen en spinnen. In 1944 was er sprake van een heuse spreeuwenplaag. Daarnaast waaiden grote stofwolken vanuit de droge polder over de huizen, bedekte een groene algenlaag het havenwater en wisten ratten en muizen, die zo talrijk in de nieuwe polder waren, tijdens de koude winter gemakkelijk het dorp te vinden. Ook ondervond Urk lange tijd nog uitdagingen met drinkwaterschaarste; tot 1950 was Urk hiervoor afhankelijk van regenwater.

Tickets (à 5 euro) voor het evenement zijn nog te verkrijgen via urkinwintersferen.nl; ze worden in tijdvakken aangeboden.