n Spelersgroep en staf van SV Urk tijdens de minuut stilte ter nagedachtenis aan Julian Daniël Karsten.

'Het is alsof het zo moest zijn vandaag'

Spelers van Urk sluiten intense week af met dik verdiende overwinning op bezoekend Hoek

Het was de grote vraag voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Hoek: hoe hebben de spelers van Urk de tragische gebeurtenis van afgelopen maandag verwerkt? Het antwoord van de spelersgroep liet niets aan duidelijkheid over. Spelend met het hart en als hecht collectief werd een uiterst belangrijke overwinning tegen Hoek uit het vuur gesleept.

Na een werkelijk indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Julian Daniël Karsten, de 18-jarige zoon van trainer Gert Jan Karsten die maandag op tragische wijze om het leven kwam, kwamen de Urkers niet goed uit de startblokken. Er waren amper twee minuten gespeeld, toen Steve Schalkwijk de bezoekers uit Zeeuws-Vlaanderen aan de leiding bracht. Wat volgde omschreef assistent-trainer Albert-Mark Nagel, die de komende weken als hoofdverantwoordelijke zal optreden, als 'de beste helft die ik ooit heb gezien van Urk'.

Kansen

Het elftal van Urk hervond zich inderdaad razendsnel en wist de achterstand binnen een paar minuten te herstellen. Na een dubbele één-twee met Lucas Tol en Klaas Romkes schoot Jan Ras met zijn eerste doelpunt in het shirt van Urk de ploegen op gelijke hoogte. Daarna kregen de toeschouwers amper de tijd om op adem te komen. Zowel Urk als Hoek speelden vol op de aanval, waarmee vooral de thuisploeg de ene na de andere kans wist te creëren. Met prachtige staaltjes voetbal wisten de Urkers bij tijd en wijle de verdediging van Hoek helemaal dronken te spelen. Hoogtepunt was het uitverdedigen vanaf de eigen cornervlag van Urk, waarna via tien één-keer-raken passes een kans aan de andere kant van het veld ontstond. Het benutten van de vele kansen blijft echter een probleem bij Urk, want na een half uur spelen stond er nog steeds een 1-1 tussenstand op het scorebord.

Die tussenstand veranderde echter rap. Riekelt Nentjes wist eerst op schitterende wijze de bal in het spel te houden en zijn tegenstander te passeren om daarna een afgemeten voorzet te geven op Lucas Schraal, die de bal op prachtige wijze achter de doelman van Hoek wist te schieten. Vier minuten later was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Lucas Schraal wist zich aan de rechterkant vrij te spelen en trok de bal terug op Lucas Tol, die vanaf zestien meter beheerst binnen wist te schieten. De vreugde over de 3-1 voorsprong duurde iets te lang bij Urk, want een minuut later wist Silvio Hage de spanning weer terug te brengen: 3-2.

Na rust viel er beduidend minder te genieten. Urk wist het niveau van de eerste helft niet meer te evenaren en ook Hoek kon geen potten breken. Toch trok de ploeg uit Zeeland langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe. Dat moest het wel, want de gasten keken tegen een achterstand aan en wilden de 3,5 uur durende terugreis in ieder geval aanvangen met minimaal een punt op zak. Ruim tien minuten voor tijd gleed Richard Strijker uit in een poging een bal in de zestienmeter te onderscheppen. Daardoor kwam hij te laat en haalde een aanvaller van Hoek onderuit: strafschop. Het buitenkansje werd koel benut door Steve Schalkwijk.

Slotoffensief

De bezoekers leken in de slotfase genoegen te nemen met een punt, terwijl er bij Urk extra krachten leken te zijn aangeboord. De Urkers wilden de wedstrijd per se winnend afsluiten en persten er nog een slotoffensief uit. Het scorebord stond al op 90 minuten toen Jan Ras een afgemeten voorzet uit zijn linkervoet toverde. Invaller Pieter Brands stond op de juiste plek en kopte tegendraads de 4-3 tegen de touwen. De ontlading was groot bij Urk, dat drie kostbare punten aan het totaal kon toevoegen, maar vooral hun trainer met deze overwinning een hart onder de riem wist te steken.

Trots

Albert-Mark Nagel was na afloop trots op het Urker elftal. ,,We hebben een heftige week achter de rug. Maandagavond zijn we als groep bij elkaar gekomen om samen met het bestuur te spreken over het overlijden van de zoon van Gert Jan. Daar kregen we ook te horen dat onze trainer graag wilde dat de wedstrijd tegen Hoek zou worden gespeeld. Dinsdag en donderdag hebben we goed getraind en vanmiddag speelden we vooral voor rust geweldig en hadden we op een veel grotere voorsprong moeten staan. Na rust kregen we het een stuk moeilijker, maar de overwinning is dik verdiend. De spelers hebben met het hart gespeeld en dat is zoals Gert Jan het graag wil zien. Ik ben niet bijgelovig, maar het is alsof het zo moest zijn vandaag."

Scheidsrechter: N.H.H.J. Tunnissen

Toeschouwers: 1,100

Gele kaart: Iede Nentjes, Klaas Kramer en Richard Strijker (Urk), Ennio Martens, Gilles Vandecandelaere, Tom Vermeire en Rik Impens (Hoek)

Scoreverloop: 2. Steve Schalkwijk 0-1, 6. Jan Ras 1-1, 33. Lucas Schraal 2-1, 37. Lucas Tol 3-1, 38. Sylvio Hage 3-2, 79. Steve Schalkwijk (pen) 3-3, 90. Pieter Brands 4-3

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Johannes Schrijver, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Joël Tol (68. Pieter Brands), Jan Ras, Riekelt Nentjes, Lucas Schraal, Klaas Romkes (35. Hessel Snoek), Lucas Tol

Excelsior '31        16        2        6        8        12        19-31

n Lucas Schraal balt zijn vuisten nadat hij Urk op een 2-1 voorsprong heeft geschoten. (Foto: Jannie Snoek)