n Mooie besomming gemaakt: brede glimlach.
n Mooie besomming gemaakt: brede glimlach. Foto:

Urk in Wintersferen:

Van geplaagd naar geslaagd

Muizen en ratten, duisternis, droogte, algen, spinnen, vogels en muggen. De plagen die het oude eiland plaagden waren legio. Ook de organisatie van Urk in Wintersferen kon er de afgelopen twee jaar over meepraten. Vanwege de coronamaatregelen moest het thema 'De 7 plagen van Urk' tweemaal opgeschoven worden.


Vrijdag en zaterdag kwam het er dan toch van. En met succes. Volgens de organisatie kwamen meer dan twaalfduizend bezoekers naar het gebied tussen Bethelkerk en vuurtoren, waar op smaakvolle wijze het oude Urk tot leven werd geroepen, met vele figuranten, die vooral zwaar gebukt gingen onder alle overlast waarmee ze als pas ingepolderd eiland te kampen hadden.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement. ,,Er zijn ruim twaalfduizend bezoekers geweest", zegt Stèfenny van Oosterhout. ,,Het merendeel kwam van buiten Urk, vooral op zaterdag. Op vrijdagavond was het uitverkocht. Toen was het wel druk, té druk wil ik niet zeggen, als ik het vergelijk met Kerst in Oud Kampen."

Rond negen uur zaterdagavond was alles weer opgeruimd: ,,Dankzij de enorme inzet van vrijwilligers, figuranten en buurtbewoners. Zonder hen zouden we dit op deze manier echt niet kunnen doen."


De volgende editie staat gepland voor het laatste weekend van november 2023. Welk thema en welk deel van het Oude Dorp daarbij betrokken worden, zal later nog bepaald worden. Stèfenny: ,,Maar eerst gaan we even bijkomen van alle drukte."

n 'Wat een mooi stuffien'.
n Het schooltje.
n Het geheim van de smid.
n Flanerende jeugd.
n 'Wat is er dan?'
n De malariaonderzoeker draaide zijn hand ook niet om voor het trekken van een kies.
n Het mobiele bereik was in 1920 zeer matig.
n De sigarenverkoper deed goede zaken.
n In de kraam.
n Medewerker van de plaatselijke courant.
n Zaterdagochtend: eerst ruim baan voor de scootmobielclub.