n Een plek voor lekkere koffie en goede gesprekken.
n Een plek voor lekkere koffie en goede gesprekken. Foto:

Menselijke warmte in de buurthuiskamer

Leger des Heils ontvangt steeds meer bezoekers in Wijk 2

Een warme plek zijn. Dat is deze winter meer dan ooit de missie van het Leger des Heils. Het pand in Wijk 2 is een van vele warme kamers die beschikbaar zijn voor mensen in deze maanden letterlijk en figuurlijk de warmte willen opzoeken.


Het is alweer elf jaar geleden dat het Leger des Heils naar Urk kwam. Eerst met de geloofsontmoetingen in de kantine van De Vlechttuinen, sinds 2015 in de voormalige SNS-Bank en sinds augustus 2020 in Wijk 2. ,,We ontvangen op dit moment elke dag wel zo’n zestig tot negentig mensen”, zegt medewerkster Rosalien Post.


De bezoekers komen voor een bakje koffie en een praatje en ook voor een breed scala aan activiteiten. Van dinsdag tot en met zaterdag is Ut Leeger open voor iedereen. ,,Mensen drinken koffie of nemen een breiwerkje mee. Tussen de middag kunnen mensen aanschuiven voor de warme maaltijd. Dat kost 3 euro per persoon.”


Van dinsdag tot en met zaterdag zijn de dagen gevuld met zeer uiteenlopende activiteiten. Van creatief bezig zijn tot een goed gesprek. Daarnaast wordt samengewerkt met diverse maatschappelijke organisaties. Voor meer info kunnen geïnteresseerden langskomen. Nog steeds wordt op zondagen de geloofsontmoeting gehouden. Met vanaf half vijf de inloop met koffie en vanaf vijf uur de geloofsontmoeting.

Rosalien: ,,De Koffie Plus op woensdagochtend is bijvoorbeeld een hele mooie activiteit. We voeren dan een tafelgesprek van een uur, meestal op basis van zingevende levensthema's. En iedereen krijgt de kans daar iets in te brengen. We laten elkaar uitpraten.”


Luisterend oor

Een bezoek aan Ut Leeger kan ook zomaar tot een persoonlijk gesprek leiden, merkt Rosalien: ,,We krijgen regelmatig mensen op bezoek waar het even niet zo goed mee gaat. We bieden een luisterend oor en als dat nodig is ook praktische hulp. Als mensen in een dip zitten, dan kunnen ogenschijnlijk kleine dingen heel snel erg groot worden. We helpen om de spanning ervan af te halen.”


De warme kamers van het Leger des Heils zijn ontstaan door zorgen rondom de sterk gestegen energieprijzen. Rosalien: ,,Het gesprek gaat daar zeker over. Mensen zijn ongerust, er is ook schaamte en soms komt iemand er niet goed uit bij het aanvragen van een toeslag. We proberen op alle fronten te helpen, bijvoorbeeld door mensen in contact te brengen met de juiste hulpinstantie binnen de gemeente.”

In elk geval is er nu de bewustwording, merkt Rosalien ook: ,,Mensen redeneren dat als ze in de middag nog een uurtje bij ons komen, ze thuis de verwarming een uur later aan kunnen doen. Voorheen dacht niemand er bij na, nu wel.”


Voor iedereen

Het Leger des Heils wil op Urk een inclusieve plek blijven voor mensen uit de volle breedte van samenleving, benadrukt Rosalien diverse keren: ,,We zijn er voor de mensen die somber zijn en eigenlijk al vastlopen als ze gaan nadenken over wat ze vandaag gaan eten. Voor de mensen die eenzaam zijn, bijvoorbeeld na het verlies van een geliefde. Maar we zijn er ook voor de mensen die hun leven prima op orde hebben, maar graag onder de mensen zijn en misschien ook graag iemand anders willen helpen. Bij alles wat we doen proberen we bezoekers nooit vanuit hun probleem te benaderen. We vragen altijd eerst: wat lukt wel? Wat kun je toevoegen aan onze buurthuiskamer, want zo beschouwen we iedereen die hier komt: onderdeel van de buurthuiskamer.”


Deze week wordt de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte voor het werk van het Leger des Heils gehouden. Giften zijn nodig om ook op Urk door te kunnen gaan met het werk voor en door bezoekers.

n De pakketten voor de collectanten staan klaar. Deze week wordt de jaarlijkse collecte gehouden.