Waarom God Israël trouw blijft

'Eeuwig duurt Zijn trouw.' 

Psalm 136 : 1 


Meer dan tachtig jaar werd Israël in Egypte onderdrukt. Dan is er éindelijk die dag van bevrijding. Wat een feest! Na al die vreselijke jaren mag Israël vertrekken. Plotseling slaat de stemming om, als de Israëlieten bij de Rode Zee aangekomen zijn en merken dat de Farao achter hen aankomt. De Israëlieten worden doodsbang en roepen luidkeels de Heere om hulp. 


Mozes krijgt bittere verwijten over zich heen: 'Hoe kon u ons dit aandoen!' Ook al heeft het volk de tien plagen gezien: nu is het elk vertrouwen kwijt! Mozes had kwaad en verbitterd kunnen worden. En God zou dit volk al helemaal hebben kunnen laten vallen! Het begint pas nét aan de woestijnreis, en nu gaat het al zó?! 


Het is een wonder, maar God blijft trouw! Mozes mag het zeggen: 'De Heere zal voor u strijden. U hoeft zelf niets te doen.' God had alle recht om niet met Israël verder te gaan. Toch springt Hij Voor het volk in de bres! Hij baant een pad door de zee! 


Het gebeuren bij de Rode Zee staat niet op zichzelf. Vele malen heeft God in de loop van de geschiedenis Israël wonderlijk gered. Hoe vaak Israël ook werd aangevallen, God hield het volk staande. 


Is dit volk beter? 

Maakt dit volk nooit fouten? 

Dit volk zit er soms gruwelijk naast. Maar God is getrouw. En Hij heeft dit volk uitgekozen om in de relatie met dat volk te laten zien wie Hij is. Gods bijzondere zorg voor Israël is geen bedreiging voor de rest van de wereld, maar juist een zegen. Uit dat volk liet God Zijn Zoon voortkomen. Voor de hele wereld. 


Gebed 

God van Israël. Ik dank U dat Uw trouw zo oneindig groot is. Bewaar Uw volk Israël ook in onze tijd. Amen.