n Uitblinker aan Urker zijde, Klaas Jan Scheffer, zet een aanval voor Seacon/Orca's op tegen Volendam.

Seacon/Orca's goed, maar Volendam beter

De mannen van Seacon Orca’s stonden zaterdag voor de pittige uitdaging om het de ongeslagen koploper Volendam moeilijk te maken. De Urkers legden veel energie in de wedstrijd, maar wisten een nederlaag niet te voorkomen.

De klus in Volendam was extra zwaar, doordat guard Kevin de Boer, forward Rick van Eerde en alleskunner Niels ten Napel niet mee konden doen vanwege hun blessures. Toch was het team van coach Jurie Bakker gemotiveerd genoeg om het de ploeg uit Volendam zo moeilijk mogelijk te maken.

De energie spatte ervanaf in de eerste minuten van de wedstrijd tegen de koploper. Met Luka de Jong voorop in de aanvallende strijd pakte Orca’s al snel de leiding. De Urkers stonden in een verdedigende zone en wisten de drive van Volendam er goed uit te houden. Schietend vond de thuisploeg echter ook veelvuldig het net, dus moest er aanvallend nog een schepje boven op. Het voorbeeld van Luka werd gevolgd door Klaas Jan Scheffer en Klaas Hakvoort. Beide mannen legden er de nodige punten in en waren inside ook niet te stoppen. Tussenstand na het eerste kwart: 18-19.

Het tempo lag hoog en dat is voor de Urkers geen probleem. Die kunnen altijd een tandje bijschakelen. Ze hadden de thuisploeg dan ook redelijk in de tang en liepen uit naar een voorsprong van vijf punten na een aantal stevige acties van Hakvoort en Scheffer. Daarna kregen de schutters van Volendam het weer op hun heupen en mikten nog nauwkeuriger om de leiding terug te pakken bij rust: 41-34.

Een snelle score van Klaas Hoorn gaf het Urker team na rust direct aansluiting, maar daarna stopte het scoren. Niet aan de kant van Volendam. Die bleven raak gooien. Ze speelde vakkundig de zoneverdediging uit en wisten steeds weer de juiste vrije man te vinden. Een stevige run legde het Urker enthousiasme het zwijgen op. Niet het teamgevoel overigens, want Orca’s bleef gaan. Maar veel opties stierven in schoonheid, terwijl Volendam de acties wel af wist te maken. De voorsprong werd fors uitgebouwd en Orca’s keek tegen een achterstand aan van 64-42 na drie kwarten. Dat gat werd niet meer gedicht, mede omdat Volendam de verdediging nog dichter zette. Aanvallend speelden ze langere opties, om zo het tijdsvoordeel maximaal te benutten. Orca's bleef echter gaan en wist er nog wat punten af te snoepen. Het speelde meer als team en kon ondanks het optisch grote verschil met opgeheven hoofd het veld verlaten.