Afbeelding
Foto:

Prestaties


Vorige week las ik dat de sportverkiezingen na twee jaar eindelijk weer gehouden kunnen worden. Iedereen mag zijn of haar favoriete sporter aandragen.

Maar wie meld je aan? Ik heb wel een paar ideeën.  

Bijvoorbeeld de dames van Oud Goud voetbal die vorige week winterkampioen zijn geworden. 

Of VSE2 van BV Orca’s die afgelopen seizoen ongeslagen kampioen werden.

Of de tennismeiden die in de zevende klasse op de eerste plek zijn geëindigd.

Of het ploegje meiden waar ik basketbaltraining aan geef. De meiden hebben tot nu toe alles gewonnen met ruime cijfers.

Maar er zijn meer sportende Urkers waar we trots op mogen zijn. Vooral ook mensen die de krant of sportbijlage niet halen. 

Bijvoorbeeld de mensen die zich om zes uur ‘s ochtends al bij Crossfit in het zweet staan te werken, of de ploeg dames die op vrijdagochtend fanatiek aan het grenswerpballen is. 

Maar ik kan ook versteld staan van iemand waarmee ik vroeger in de vis stond en die een pak sigaretten per dag rookte, en die nu afstanden hardloopt waar mijn broek van afzakt.

Of de persoon die ervoor zorgt dat ik een Strava-melding krijg dat ik een kroontje kwijt ben omdat een of andere Babette zeven seconden sneller dan ik op de MTB-route was. Dat houdt me scherp. Want de andere dag race ik dan weer over de route om die kroon terug te pakken.

Maar nu onze kinderen zelf ook sporten, doen mijn eigen sportprestaties er eigenlijk minder toe. Vol trots mag ik morgen zien hoe onze jongste zijn zwemdiploma B mag halen. Het was een lange weg. Toen hij vijf maanden oud was zijn we begonnen met babyzwemmen. En nu is hij zes. Mijn man maakte laatst het rekensommetje: zes jaar keer twaalf maanden keer 48 euro is 3.456 euro. 

Maar goed, nu hij straks dus zijn diploma’s op zak heeft, mag hij zich na de kerstvakantie aanmelden bij een sportclub. Welke dat wordt is nog een verrassing. Al is het in ons gezin vanzelfsprekend dat je gaat basketballen, maar meneer zelf is er nog niet uit.

Hoe dan ook, als ik iemand mag aanmelden voor de sportverkiezingen, weet ik er wel een. Hij heeft ons genoeg gekost.

Ri-janne van den Berg