Bent u een kind van God?


'Want zovelen Hem aangenomen hebben, die heeft Hij macht gegeven kinderen Gods te worden.'

Johannes 1 : 12

'Want zovelen als er door den Geest Gods geleid worden, die zijn kinderen Gods.'

Romeinen 8 : 14

Bent u een kind van God? Welk antwoord u geeft, hangt er voor een groot deel van af, aan welke kant van Urk u zit. Ik zeg het wat voorzichtig, maar toch... Aan de ene kant van Urk is bijna iedereen een kind van God, aan de andere kant van Urk bijna niemand. U begrijpt wel: ik bedoel, van kerkelijk Urk.

Bijzonder is dat. We zijn op ons dorp rijk gezegend met kerken die in de basis dicht bij elkaar staan. En toch, hoe verschillend wordt het geloof beleefd. Dat heeft iets moois. En iets moeilijks. Zeker als het op zo’n belangrijke vraag aan komt. De meest beslissende vraag van ons leven. Het antwoord daarop kan toch niet van de kerk afhangen? U kunt voor Gods rechterstoel geen briefje van goedkeuring door uw kerkenraad overhandigen. U kunt u ook niet verontschuldigen door te zeggen dat u nu eenmaal van die ene kerk was.

Oud, Christelijk of ‘gewoon’ Gereformeerd, baptist of hervormd – voor ons allen gelden dezelfde criteria. Het komt er niet op aan wat anderen van ons vinden, zelfs niet wat wij van onszelf vinden (1 Kor. 4:3). Het gaat er toch om, of wij in een levende relatie staan tot God. Of ons hart voor tijd en eeuwigheid aan Hem verbonden is. Hij kent degenen die de Zijne zijn, en wij kunnen het weten, als we ons leven naast Zijn Woord leggen.

Wie is er een kind van God? Die Christus aangenomen heeft (Joh. 1:12). Dat betekent: die Hem aanvaard hebben zoals de Vader Hem in deze wereld gezonden heeft. En hoe is Hij gekomen? Als een Zaligmaker van zondaren. Om te zoeken en zalig te maken dat verloren was. Dat geeft aan hoe groot ons probleem is. En hoe gewillig Hij is.

Hem aannemen, dat betekent dat alle weerstand breekt. Je kunt niet meer niet-aannemen... Geen uitvlucht meer dat het probleem niet zo groot is, geen afwijzing meer omdat het probleem te groot zou zijn. Hem aanvaarden zoals God Hem schenkt.

Wie is er een kind van God? Daarbij gaat het niet alleen om de Vader en de Zoon, maar ook om de Heilige Geest. Paulus schrijft, dat diegene Gods kind is die door de Geest geleid wordt (Rom. 8:14). Dat betekent: die niet zijn eigen leven kan leiden en de duivel plezieren. Ook hier zien we hoe groot ons probleem is. God moet niet alleen Zijn Zoon sturen maar ook Zijn Geest. Wat zijn wij dwaalziek, en wat is Hij zuiver. Als je dat ziet, kun je niet meer niet-volgen... Geen eigenwijsheid meer, geen volgen meer van de wereld (desnoods op afstand). Naar Hem luisteren zoals Hij spreekt.

Wie zijn kinderen van God? De gelukkigste mensen op aarde. Want niemand is echt goed behalve God, Die Zijn Zoon zond naar de wereld en Zijn Geest naar het hart. En Gods kinderen zijn straks de enige mensen in de hemel, want daar kan niemand komen die nog zijn eigen leven leiden wil.

Gods kinderen, zijn dat er veel of weinig? Het zullen er ontelbaren zijn, en uit allerlei kerken, maar dat is nu de vraag niet. De vraag is of u er bij hoort en of u anderen ‘meeneemt’. De vraag is, of Vader, Zoon en Heilige Geest uw hoogste Goed zijn geworden. Dan bent u zalig, nu en eeuwig.

M. van Reenen v.d.m.