Afbeelding
Foto:

Zoeken naar het verdwenen petroleumlichtje

Voor vriendinnen Esther en Mariyne kreeg Urk in Wintersferen nog een uiterst spannende nasleep.


In aanloop op het evenement waren ze op jacht gegaan naar mooie spullen om hun plek naast het huis van Esther fraai aan te kleden. Daarbij was zelfs een decorbouwer in de arm genomen. Mariyne had via haar werk in de thuiszorg van een cliënte een oud wasbord en een klein petroleumlichtje kunnen lenen. 'Zuinig op zijn en wel teruggeven, want het is een erfstuk', zei de vrouw erbij.


Poffertjes verkopen

Twee dagen lang was het kokend druk. Vanaf hun locatie verkochten ze poffertjes en die waren zeer gewild. Pas na het opruimen vroeg Mariyne zich opeens af waar dat geleende petroleumlampje toch was gebleven.

Esther zocht contact met de decorbouwer, die zelf ook een hele voorraad petroleumstelletjes had meegebracht, maar die kon het gezochte lampje niet vinden. En toen herinnerde Esther zich plotseling dat iemand in de drukte had gevraagd of de stelletjes ook te koop waren en dat ze toen had doorverwezen naar de decorbouwer.

Waar was het erfstuk gebleven? Die vraag hield de vriendinnen enkele dagen wakker. Ze zochten hun toevlucht tot de cameradeurbel. Na lang zoeken in de beelden vonden ze, heel vaag, de contouren van de vrouw die het lampje voor 10 euro had gekocht. Maar wie het was, geen idee. De zoektocht ging verder, totdat iemand de dochter van de koopster bleek te kennen.


Pronkstuk in verzameling

De koopster bleek Dineke te heten en die werd dinsdag bezocht. Het lichtje had al een ereplaats gekregen. Het bleek het laatste onderdeel te zijn van een zorgvuldig opgebouwde verzameling. Het was duidelijk: de koopster was absoluut niet blij met het bericht dat de twee vriendinnen het erfstuk terug wilden. Met tegenzin stemde ze toe, waarna Mariyne opgelucht met het petroleumlampje terug kon naar haar cliënte.


Tegen de eigenaresse zei ze vervolgens dat iemand heel veel interesse had getoond in het oude lampje. De cliënte haalde haar schouders op en zei: 'Oh, die mag ze best hebben van me, hij staat toch maar in een kast.' En de prijs was ook geen probleem. 'Een tientje?! Is dat niet teveel geld dan?'