n De kerk is bijna klaar, de omgeving wordt afgewerkt. Op de toren is op deze foto nog geen klok, uurwerk en haan te zien.
n De kerk is bijna klaar, de omgeving wordt afgewerkt. Op de toren is op deze foto nog geen klok, uurwerk en haan te zien. Foto:

Wiet je nog...?!

Klaas Visser deelt geregeld foto's van het Urk van vroeger en deze keer een selectie foto's uit begin jaren 60. In 1960 was de nieuwe Jachin Boazkerk bijna klaar en beklom Gerrit Wakker, beter bekend als Gerrit van Sijtje, de toren om deze historische opnamen te maken. Reacties zijn welkom via wietjenog@urkerland.nl.

n Op deze foto uit november 1960 zien we dat intussen alles aangebracht is.
n Op de plek van foto 1 maakte Gerrit deze foto van Wijk 8 en de Petrakerk, die geopend werd op 16 juli 1955 en dus toen nog maar vijf jaar oud was.
n Gerrit beklom de toren, die 26 meter hoog is, en begon weer met de Petrakerk. Op de Melkweg zien we een handkar, dat zou Hein de groenteboer wel eens kunnen zijn. We zien ook de winkel van Wouter de melkboer, Wijk 7-90. Linksvoor zien we de auto van Gerrit. De zaken gingen goed en hij kon zich dus een Eend veroorloven.
n Iets meer naar links zien we Wijk 8 tot aan de Visserijschool. Die zat toen nog in de oude kantine van Zuiderzeewerken. Rond 1963 werd er een nieuwe school gebouwd aan het Lange Riet, waar hij nu nog staat. Verder op de achtergrond zien we het gebouw van Gemeentewerken/brandweerkazerne, nog met de stenen schoorsteen van de voormalige elektriciteitscentrale.
n Aan de noordkant zien we het Zuiderzand, met op de achtergrond Plan Noord, zoals we dat toen noemden. Linksvoor stond het boerderijtje van Meindert Hakvoort, die getrouwd was met Berendjen Stoel. Niet veel later verhuisden ze naar het Toppad. De bosjes zijn van de Gemeentekwekerij, hier staat nu de Menorahkerk.
n Deze foto is de meest opmerkelijke. We kijken op de moestuintjes van de huishoudschool, die in 1957 geopend is. Daarachter de ulo, in gebruik genomen in 1959. Directeur was toen meester Van Wijk. Toen ikzelf in 1964 op die school kwam, was het inmiddels mulo, en directeur was meester Van der Meulen. Daar weer achter zien we de Gemeentelijke Sociale Werkplaats, in de volksmond het GSW, ofwel: het huis der zuchten. Tussen de mulo en het GSW loopt nu De Akkers. Al die gebouwen staan nog net op het voormalige eiland. Naar rechts loopt een verharde zandweg, die Het Top genoemd werd. Daar stonden tien houten noodwoningen, de 'keeten' genoemd. In nummer 3 woonden wij. Ik kan me nog herinneren dat het GSW gebouwd werd, dat moet dus rond 1956 zijn geweest. Het is nu de brandweerkazerne. We zien de boswachterswoning staan, waar onder andere de familie Van Loosen woonde. Het Urkerbos is nog maar net aangeplant. Er staat nu een palenscherm op de oude grens van het eiland.