Afbeelding
Foto:

De doatum in de ballek


Ooit schreef ik een column met dezelfde titel. Wethouder Middelkoop deelde zijn eerste profetische vergezichten. In de maand januari van het jaar 2023 zouden de eerste bedrijven in de Port of Urk verrijzen. En nog altijd staat die planning overeind. Dat is karakter, moet ik zeggen. Over vier weken gaan de eerste palen in de grond? Ik kom er vast nog een keer op terug!

Meer triest is de situatie in de Zeeheldenwijk. Ik lees op de website dat afgelopen september de eerste palen de grond in konden. Bouwrijp voor de eerste honderd woningen. Ik heb even gegoogled wat dat betekende en las dat de kavels dan goed bereikbaar moesten zijn en van nutsvoorzieningen voorzien. En bouwen maar.

Vorige week woensdag werd er tijdens een commissievergadering ingesproken door een toekomstige bewoner. Hij zag eruit als een emotioneel wrak. Meerdere malen had hij de kleur van de aanbouw en de steen en de plek en dat alles weer opnieuw en nog een keer moeten veranderen, alsof er tijdgerekt moest worden. Eindelijk kwam het groene licht en de nieuwe bewoner bestormde de duinen van de opgespoten wijk. Tot zover de blijde verwachting. Bouwrijp was zijn kavel nog lang niet. Nutsvoorzieningen? Misschien dat ze er in maart eens naar gingen kijken. Na het roerend betoog van de man, snoot de oppositie verontwaardigd de neus over ‘zoveel onrecht’, terwijl de coalitiepartijen ‘nog eens navraag gingen doen’.

Ik vraag me dan oprecht af waarom het gaat zoals het gaat in de politiek. Gedreven door prestatiedrang worden er uitspraken gedaan en prijzen genoemd waarvan men best wel weet dat het altijd tegen gaat vallen. Maar mensen gaan er wel mee rekenen. ‘Oei, dat kan ik maar net opnemen’ of ‘dan heb ik nog precies genoeg geld over voor de tuin’. En wanneer de gewone burger door het machogedrag van de plaatselijke politiek in de problemen komt, zitten die inmiddels in de oppositie hun eigen fouten ‘verschrikkelijk onrechtvaardig’ te vinden. 

Niemand neemt financieel de verantwoordelijkheid voor de tienduizenden euro’s die Jan met de Pet extra kwijt is door de materialen die steeds maar duurder worden. ‘Natuurlijk hoef ik niet door het stof, de zondvloed die na mij komt, spoelt alles weer weg’.

Beste politici, vrienden. Het kan ook anders. Houd eerlijk rekening met stijgende prijzen en eventuele tegenslagen. Geef de burger een realistisch beeld van de plannen en schep geen overspannen verwachtingen. Misschien dat er dan ooit koppen in de krant zullen staan als: ‘Michiel de Ruyterbrug viel alweer een miljoen mee'.

watwietwillem@outlook.com