God vindt mij de moeite waard

'Ik zeg u: zo zal er in de hemel meer vreugde zijn over één zondaar die tot inkeer komt dan over negenennegentig rechtvaardigen die geen inkeer nodig hebben.' 

Lucas 15 : 7 


Er verschijnen tegenwoordig veel boeken over de vraag hoe we ons gevoel van eigenwaarde kunnen versterken. Er blijken verschillende mogelijkheden te zijn. 

Allereerst zijn er mensen die leven met het motto: ik ben wat ik bereik. En dat is iets wat het uitstekend doet in de wereld van nu. Leven we niet in een wereld waarin de economie bepalend is en waarin geluk ontleend wordt aan een succesvolle carrière en opvallende prestaties? Het leven krijgt pas waarde als je iets bereikt hebt. 

Er zijn ook mensen die leven met het motto: ik ben wat ik voel. Ze hebben niet veel met dat eerste motto, al die uiterlijkheden. Nee, zij richten zich op hun gevoel. Je hoort het ze zeggen: 'Ik voel me goed.' 

Maar een goed gevoel kan zomaar weg zijn. En niet van elke loopbaan is het succes verzekerd. Wie gelooft mag zijn eigenwaarde ontlenen aan wat God van hem vindt. De Bijbel zegt dat elk mens door God is geschapen. We zijn niet zomaar wat. We zijn een schepsel van God. En God houdt van Zijn schepping. God heeft de wereld lief.

'Ja, maar', zei een jonge vrouw die ik in de gevangenis bezocht: 'ik ben een zondig mens. Ik lijk niet meer op de mens, zoals God die bedoeld had bij de schepping. U moest eens weten.' 

Toch schrijft God niemand af. De herder telde al zijn schapen. En toen hij er één miste, liet hij alle schapen in de steek om die ene te zoeken. 

Ook die ene was voor God belangrijk. Dat verloren schaap. Maakt dat je niet tot een ander mens? 


Gebed 

Heere God, vindt U mij echt zo belangrijk dat U al die 'goede' schapen in de steek laat voor mij? Dat verdien ik niet. Ik dank U daarvoor. Uit de grond van mijn hart. Amen.