Gemeente gaat aan de slag met het uitgaansleven


Het wordt 'hopelijk een breekpunt voor de toekomst van Urk', zei Hans Crebas (CDA). Een plan dat 'uit het hart gegrepen is', voegde Meindert Bakker (CU) eraan toe. Met de bestuursopdracht voor project Uitgaan op Urk wil het college werken aan 'transparant, veilig en verantwoord uitgaan'.

Met een nieuw beleid wil de gemeente, samen met allerlei partijen uit de samenleving toewerken naar een nieuwe situatie. Daarin moet iets gebeuren aan de oneerlijke concurrentie die jeugdhonken vormen voor legale horeca. In de tweede plaats moet het aanbod van soorten horeca breder worden en in de derde plek moet er iets gebeuren aan de beperkte ruimte.

Volgens het plan speelt communicatie een grote rol. Niet langer moeten negatieve verhalen de aandacht krijgen, maar juist positieve voorbeelden en ontwikkelingen. Die verhalen moeten met name richting de opgroeiende jeugd verteld worden.

De gemeente wil vanaf volgend jaar een projectleider aanstellen. Die moet onder andere werken aan een nieuw jeugdhonkenbeleid en aan het maken van afspraken tussen horecaondernemers over bijvoorbeeld deurbeleid en beveiliging. Die ondernemers zijn volgens burgemeester Cees van den Bos onmisbaar voor het verbreden van de horeca.