Afbeelding

De keuze


Maandag stonden er in deze krant prachtige foto’s uit de periode dat de Jachin Boazkerk in aanbouw was. Het was daar zo’n beetje het einde van Urk: na het Tuindorp leek het voor ons als kleine jongens uit die buurt nog woest en ledig… Nou ja, deels, want rechts was er nog het Wilhelminasportpark. Voor veel van de tegenwoordige lezers van Het Urkerland iets van heel vroeger, maar ik heb er nog bijzondere herinneringen aan. Twee voetbalvelden had Urk daar, en aanvankelijk ook maar twee kleedkamers in het lage stenen gebouwtje. Geen douches, maar lage wasbakken, die trouwens meer weg hadden van een varkenstrog. 

De broers Lub en Grubbelt Pasterkamp waren er de baas. Als pupil of junior hield je daar goed rekening mee, want ze regeerden met ijzeren hand over hun sportpark. In de beginjaren was er van een kantine trouwens nog geen sprake, dat kwam later: een houten bijgebouw met twee extra kleedkamers en dus een kantine. 

 Mijn eerste herinnering aan Urk 1 is de kampioenswedstrijd thuis tegen VVT. De ploeg uit Twijzelerheide kreeg volgens mij met 6-3 klop. Wat een wedstrijd was dat! Ik lag in het gras, een jongetje met idolen als Fokke (Loeier) Baarssen en keeper Harmen (de Gaanze) de Boer.
Het duurde nog een paar jaar voor ikzelf op voetbal kon en mocht. Volgens mij waren er toen alleen nog Pupillen 1 en 2. Eerste wedstrijd: uit tegen Kraggenburg. Ik had van mijn broer Piet zijn oude trainingsjasje gekregen, maatje of vijf te groot uiteraard. De oude Karel Coenen – hij wisselde het voorzitterschap van SV Urk af met (mijn oom) Albert Piet Brouwer – begeleidde ons en ik werd gebombardeerd tot keeper vanwege dat trainingsjack. Ik schikte me in mijn lot voor de daaropvolgende twintig jaar. Nou ja, zo erg was het ook niet en ik vond in ‘de Gaanze’ en Eddy Pieters Graafland mijn grote voorbeelden.

Gek, dat je na al die jaren nog zoveel herinneringen hebt aan het voetballen in de jeugd van Urk. Bepaalde wedstrijden kun je nog zo terughalen, zoals met C’tjes de kampioenswedstrijd in Emmeloord. Ik koester de kampioensfoto nog, met Garret 'de Keuzer' als trainer en spelers als Klaas Post, 'Kaatjen' Weerstand, Tiemen ('de Link') Romkes, Albert 'de Kof', Jelle van Urk en Rick Verhoeff ,om er maar een paar te noemen. 

En nu sta ik vaak op zaterdag langs de lijn, drie kleinzoons hebben dezelfde moeite als hun opa/bèbe vroeger: kiezen tussen keeper zijn of veldspeler. Nou ja, zij mogen tenminste kiezen, in mijn geval was het de gezaghebbende Coenen die de beslissing nam…

Albert Brouwer