Afbeelding
Foto:

Enorme vangsten en verdiensten door pijlinktvis

Het pijlinktvisseizoen is voor veel vissers nog in volle gang, maar vanwege de goede vangsten en prijzen wordt nu al voorzichtig gesproken van het beste jaar ooit. De vraag blijft hoog en daarom sluiten veel vissers het jaar af met goeie besommingen, wat in deze moeilijke tijden van hoge brandstofkosten hard nodig is.


Op de zuidelijke Noordzee en het daaraan grenzende Kanaal is het al weken een drukte van jewelste van vissersschepen die op zoek zijn naar zoveel mogelijk pijlinktvis. Omdat deze soort maar een levensduur van een jaar kent en slechts enkele maanden per jaar te vangen is, geldt er geen quotum. Vissers mogen zoveel pijlinktvis vangen als ze zelf willen en dat is, ook door het slechte scholseizoen, nu extra aantrekkelijk. 

Cees de Boer van de PW 447 was een van de eerste vissers die zich in 2005 ging richten op het vangen van pijlinktvis: ,,Met twee andere vissersschepen waren we toentertijd de enigen die in Het Kanaal visten op pijlinktvis. Het schip van Cees voer onder Engelse vlag, waardoor ze een vergunning hadden om in dat gebied te vissen. Voor vele anderen is het gebied zonder vergunning verboden terrein. ,,In de Noordzee was toen ook nog weinig pijlinktvis te vinden, dus werd er veel meer gevist op schol en tong."

Dat is de jaren erna sterk veranderd. Vishandelaren ontdekten dat er vanuit Zuid-Europa een grote vraag is naar pijlinktvis en begonnen zich hierop te richten. Cees kon daardoor in 2015 zijn vangsten gaan verkopen in IJmuiden en later op Urk. Dat zorgde er ook voor dat andere schepen in het najaar gingen vissen op pijlinktvis, mits ze een vergunning hadden om in Het Kanaal te vissen. Tegenwoordig is dat ook geen obstakel meer voor vissers omdat de pijlinktvis steeds meer gevangen wordt in de zuidelijke Noordzee, waar vrij gevist mag worden. Cees denkt zelf ,,dat het waarschijnlijk door de klimaatverandering en warmer zeewater" komt.

Bij Wageningen University & Research (WUR), is het ook opgevallen dat de pijlinktvis zich in de zuidelijke Noordzee bevindt , maar het is nog gissen naar de oorzaak. Niels Hintzen van het WUR zegt daarover: ,,We kunnen momenteel nog geen concrete reden geven van deze groei, omdat we voornamelijk de vissoorten met een visquota aan het onderzoeken en monitoren zijn." De komende jaren hopen de onderzoekers meer duidelijk te krijgen over deze groei.


De grote vangsten en goede besommingen zijn genoeg aanleidingen voor vissers om nu ook te gaan vissen op de pijlinktvis. En dat is goed terug te zien in de visaanvoer op Urk. Twee jaar geleden rond deze tijd werd in drie dagen ongeveer 30.000 kilo aangeleverd. Dit jaar zit dat rond de 110.000 kilo. Cees: ,,Iedereen wil een graantje meepikken van de goede visserij en dat is ze van harte gegund."

n Aanlandingen pijlinktvis - bron: WUR