Dienstmeisjesroute

Dankzij een speciale route door het Oude Dorp staan de dienstmeisjes, de talloze Urker meiden die tot het midden van de vorige eeuw als dienstmeisjes ‘an de walle’ werkten, vanaf 3 januari flink in de schijnwerpers. De Dienstmeisjesroute wordt geopend door Commissaris van de Koning, Leen Verbeek, en leerlingen van Musicalschool Light Up.


Sportverkiezingen

Op donderdag 19 januari wordt duidelijk wie zich sportteam, sporttalent, sportman of sportvrouw van 2022 mag noemen tijdens de Sportverkiezingen-avond. De stichting maakte vorige week de genomineerden bekend en het is vanaf vandaag mogelijk om je stem uit te brengen op de sporters en teams, via de website sportverkiezingenopurk.nl.


Grondverkoop Port of Urk

Op 23 januari start de inschrijvingsperiode voor deelgebied 1.1A van Port of Urk, die duurt tot en met 10 februari. Op dit moment kan alleen nog interesse kenbaar gemaakt worden door middel van registratie op de website. Fase 1.1A ligt langs een nieuw te bouwen ontsluitingsweg; een zichtlocatie.


Zorgconcept Infinity

In de Zeeheldenwijk, langs de Karel Doormanweg, wordt zorglocatie Infinity gerealiseerd; voor zorgbehoevende jongvolwassenen en hun ouders. De panden worden gebouwd door Christelijke Woonstichting Patrimonium in samenwerking met zorgorganisatie ’s Heeren Loo. De grond is inmiddels geleverd aan Patrimonium en de omgevingsvergunning is verleend. De bouw kan dit jaar starten.


Jubileum Urk op de Planken

Urk op de Planken bestaat dertig jaar en dat wordt gevierd met een jubileumuitvoering. Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 maart is Het Irene het toneel van de speciale uitvoering '(g)roeien'. De kaartverkoop vindt plaats in de week van 20 februari.


Afronding renovatie vuurtoren

In oktober 2021 is gestart met de renovatie van de vuurtoren en die verliep niet zonder slag of stoot. Rense Bakker vertelt over de huidige situatie: ,,Aan de kap van de toren, de koperen koepel, is rotting ontdekt en een specialistisch bedrijf moet de buis vervangen. Dit was de laatste tegenvaller; het einde is in zicht. De verwachting is dat in maart/april de renovatie helemaal is afgerond. Daar willen we een feestje van maken.''


Bouw zorgcluster 'Het Erf'

De entree van de Zeeheldenwijk wordt straks gevormd door Het Erf. De zorgcluster biedt intensieve ouderenzorg, wonen voor de partners van zorgbehoevende ouderen en zorg en wonen voor Urkers met een verstandelijke beperking. Zorggroep Oude en Nieuwe Land en Stichting Philadelphia Zorg tekenden laatst het koopcontract en de grond is eind november geleverd. De partijen verwachten in april te starten met de bouw. 


Stripboek Japien de Joode

Na wat vertraging verschijnt in aanloop naar 4 en 5 mei het stripboek over Japien de Joode. Jelle van Slooten van Stichting Odulphus vertelt: ,,De deadline van de tekeningen is eind februari, in maart wordt het boek gedrukt en in april gepresenteerd. Alles loopt op schema, ondanks corona en ziekte. Het ziet er geweldig uit.'' Naast het boek wordt ook lesmateriaal gepresenteerd en er komt een speciale website.