n Een drukte van jewelste tijdens de reptielenmiddag in de bibliotheek.
n Een drukte van jewelste tijdens de reptielenmiddag in de bibliotheek. Foto:

Kerstvakantie:

nieuwe ervaringen

en ouderwetse

gezelligheid

Zó druk had Andrea Elsinga van Repticura het nog niet eerder gezien. Toen de dertien verschillende reptielen vrijdagmiddag uitgestald werden vulde de bibliotheek zich direct met enthousiaste jongelingen. ,,Het was erg leuk om op Urk langs te komen, de kinderen waren ontzettend belangstellend'', vertelt Andrea. ,,Veelvuldig werd gevraagd of de vogelspin en de schorpioen giftig waren. Het antwoord daarop is: een beetje, eigenlijk net als een wesp. Bij kleinere groepen kunnen kinderen deze vasthouden, maar voor nu was het te druk.'' Op de foto gaan met de koningspython en de tijgerpython was het hoogtepunt van de middag: er verschenen veel zenuwachtige maar blije lachjes op de snuiten van de durfallen.

Een andere trekpleister was het lasergamen in het speelbos, vrijdagavond. Met professionele uitrusting gingen alle teams in het donker elkaar te lijf met de lasers. Van alle klimtoestellen werd gretig gebruikgemaakt om elkaar te besluipen en erachter te verstoppen. De regels werden goed in acht genomen, waardoor deze activiteit een groot succes werd. 

De creatievelingen konden woensdagmiddag een pakketje ophalen bij Ut Kunstige Vissers Ussien om via YouTube de uitleg van Janneke van Slooten te volgen over tekentechnieken. Ruim 80 kinderen en volwassenen deden mee aan deze leuke activiteit, en creëerden hun eigen pinguïn. 

De activiteit die uitsluitend bij de jongens aansloeg, was uiteraard een gezellige middag gamen. In De Rots kwamen leeftijdsgenoten bijeen om elkaar uit te dagen in een potje Mario Kart. Met de controller op schoot bewogen zich snelle kindervingers om hun Mario Kart de juiste richting op te sturen. Omstanders tuurden gehypnotiseerd mee. 

Bij Biljartvereniging Het Groene Laken verzamelden zich belangstellenden voor het biljarten. Daar werden piekfijn de regels voor dit spel uitgelegd, en natuurlijk de manier waarop je de biljartstok het beste vasthoudt.

Al met al kan er gesproken worden van twee geslaagde kerstvakantieweken, waarin veelvuldig geparticipeerd werd aan het vakantieprogramma.

n Waar eindigt de bal? Deze biljarter wacht zijn beurt af en berekent alvast een nieuwe hoek.
n Misschien niet de meest tactische plek om je verdekt op te stellen, maar alert is deze knul zeker!
n De ogen zijn gericht op de felgekleurde schermen: wie kan het best zijn Mario Kart besturen?
n Aandachtig wordt geluisterd naar de spelregels voor het lasergamen in het speelbos.
n Na het turen op de schermen moet de spanning er even uit: wie trekt de gekste bek?
n Zo'n groot lasergeweer in handen voelt wel erg stoer.
n Alle verlichting maken deze lasergame-editie een bijzonder spektakel.
n Deze meid durft! Ze weet haar zenuwen te bedwingen, maar het gezichtje verraadt haar.
n Niet alleen de slangen, ook de kleine reptielen trokken de aandacht.
n Janneke van Slooten stond klaar in Ut Kunstige Vissers Ussien.
n Wat een ervaring, zo'n dikke slang in je nek!