SCAB Skoel over toekomst van de Urker kerken

Eén thema. Verschillende gasten met elk een eigen invalshoek. Mooie verhalen en goede gesprekken, tussendoor afgewisseld met prachtige muzikale intermezzo's. Dat is SCAB Skoel. De eerstvolgende editie, op donderdag 26 januari, gaat over het verleden, heden en de toekomst van de Urker kerken.


De kerk speelt een grote rol in het leven. Maar hoe groot is die rol precies? Welke invloed hebben de Urker kerken op onze cultuur en wat doen de kerken om jong en oud te blijven boeien? Die vragen staat centraal tijdens de SCAB Skoelavond van donderdag 26 januari om 19.30 uur in de bibliotheek. 


Het kerkelijk erf van Urk

Hoe ziet het Urker kerkelijk erf er eigenlijk uit? En hoe hebben de Urker kerken zich ontwikkeld tot wat ze nu zijn? Over dit onderwerp gaat Greetje de Vries van SCAB Skoel op het podium met Rien Bogerd, voorzitter van het kerkelijk platform jeugd en schrijver van een Urcker Kroniek.


Urkers met een roeping

Ook gaat Greetje in gesprek met Urkers die ervoor kozen om dominee te worden. ,,Natuurlijk aan de wal, maar hoe natuurlijk is dat eigenlijk? Hoe blikken zij terug op hun jeugd in de Urker kerkbanken en waarom kozen zij ervoor om dominee te worden? Wat zien zij als ze nu vanuit ‘hun’ kerk elders met ons kijken naar de kerkcultuur op Urk?'' Aan het woord komen Cees Romkes, PKN-predikant in Barendrecht en Rien van den Berg, GKV-predikant in Deventer.


De biblebelt en Urk

Godsdienstsocioloog Anneke Pons neemt de bezoekers van SCAB Skoel mee in de biblebelt-cultuur. Anneke Pons is lid van de biblebelt-werkgroep die onderzoek doet naar ‘refomilennials’. ,,Ze schetst hoe de refo-cultuur zich ontwikkelt en welke grote veranderingen zich daar momenteel in voltrekken op het vlak van overheidsgezag, mediagebruik en generatieverschillen. Daarin herkennen we veel van wat zich op Urk afspeelt.''


De toekomst van de kerk

Over de kerken en hun jongeren praat Greetje tijdens SCAB Skoel met de twee Urker jeugdpastors, Jan Post van de Christelijk Gereformeerde Kerk en Sjoerd Bakker van de Gereformeerde Kerk Urk (PKN). ,,Wat zijn de successen in het jongerenwerk en tegen welke obstakels lopen zij aan om ‘hun’ jongeren erbij te houden? En wat merken zij van de ‘stille secularisatie’?''