Afbeelding
Foto:

Johan Foppen


Geboren: 24-12-1945

Overleden: 22-01-2022

Johan Foppen werd geboren in Harderwijk en kwam op vierjarige leeftijd naar Urk, toen zijn vader bedrijfsleider werd van de nettenfabriek. Al op dertienjarige leeftijd ging hij vissen op de UK 165 bij Tjalling Hoekstra. Toen hij later een eigen kotter kreeg, heeft hij dit nummer kunnen overnemen. Tijdens de weekenden op Urk ging hij graag met zijn vriendengroep op pad. In de Torenstraat leerde hij Geertje Woord kennen en op 23 maart 1966 zijn ze getrouwd. Twee maanden daarvoor was de UK 58 vergaan en verloor hij zijn vader Willem en oudste broer Klaas. Een grote schok, die diepe sporen heeft achtergelaten in het leven van Johan. Als er vissers op zee bleven, maakte dat altijd grote indruk op hem en leefde Johan intens mee.

Na eerst twee jaar bij zijn schoonmoeder te hebben ingewoond in Wijk 7, verhuisde Johan met zijn vrouw en dochter Emma naar De Reede. Daar werden Lummie, Willem, Nellie, Jochem en Klaas geboren. Johan was gek op zijn kinderen (en later ook de kleinkinderen) maar bovenal droeg hij zijn vrouw Geertje op handen. De kinderen werden betrokken bij de bouw van de kotter en mochten graag mee naar de zeehavens, maar kregen alle ruimte om zelf een beroepskeuze te maken en werden daarbij ondersteund door Johan. Hij gaf hen wijze levenslessen mee en ook toen de zaken goed liepen, leerden ze niet naast hun schoenen te lopen.

Het vissen was Johan zijn lust en zijn leven. Hij werkte hard, was resultaatgericht en liet de bemanning delen in de beloning. Johan was streng maar rechtvaardig, had soms een kort lontje maar als hij een verkeerde inschatting had gemaakt kwam hij daar ook zonder omhalen op terug. In zijn vrije tijd mocht hij graag sportvissen en ook bezocht hij graag orgelconcerten.


In 1982 kreeg Johan meerdere hartinfarcten en zijn gezondheidssituatie noopte hem aan de wal te gaan, eerst nog als walschipper. Later heeft hij zijn bedrijf verkocht. Hij onderging vaak dotterbehandelingen omdat zijn aderen dicht slipten. Het koste veel pijn en moeite om met het roken te stoppen, maar dat was op doktersadvies streng bevolen. Bij al deze lichamelijke beperkingen heeft Johan nooit geklaagd en ging hij altijd vol goede moed opperdan als hij weer naar het ziekenhuis moest. Zijn Godsvertrouwen was daarbij een rode draad, naast zijn eigen optimistische karakter. Johan stelde altijd nieuwe doelen in het leven om zichzelf op de been te houden. Hij knutselde graag aan zijn poerboot en nadat Rinke Oost van de UK 292 zijn box had overgenomen, mocht hij een deel van de box blijven gebruiken. Hij bracht er menig dagdeel door en dronk er graag koffie met Rinke, waardoor zich een goede vriendschap ontwikkelde.

Binnen het gezin waren er zorgen over de gezondheid van dochter Lummie, die uiteindelijk zes jaar thuis zou worden verzorgd, alvorens zij in 2015 op haar verjaardag kwam te overlijden. Johan heeft in die jaren veel tijd met haar doorgebracht, zodat de leegte groot was toen zij er niet meer was. Daar heeft Johan dan ook veel onder geleden. Ook werd een eerste kleinkind levenloos geboren. Het gezin Foppen hield elkaar stevig vast om met deze tegenslagen om te gaan.

Op 28 november 2019 werd de familie Foppen opnieuw geraakt. Door het ongeluk met de UK 165 kwamen zoon Jochem en bemanningslid Hendrik Jan de Vries om het leven. Door zijn eigen ervaringen als visserman zag Johan de ernst van de situatie onmiddellijk onder ogen toen het bericht hem bereikte op die vroege novembermorgen. Met het heengaan van Jochem viel de enige visserman onder zijn zoons weg. Een dramatische gebeurtenis die moeilijk was te bevatten. Johan had al eerder tia's gehad, waardoor hij ook moeite had zijn gevoelens onder woorden te brengen. De grote steun die de familie destijds ondervond, heeft Johan goed gedaan. Zijn laatste levensjaren was hij een heel zachtmoedige man en wist hij ondanks alles met de nodige humor zichzelf overeind te houden. Met zijn scootmobiel ging hij er graag op uit, vaak door het bos of bij zijn kleinzoon langs op kantoor om met elkaar koffie te drinken.

Als gevolg van hartfalen en problemen met de aderen is Johan eind januari 2022 toch nog vrij plotseling overleden. Zijn geloofsvertrouwen heeft hem ook in de laatste dagen rust en overgave gegeven.