n Prachtig sfeerbeeld als beide elftallen elkaar begroeten voor aanvang van de wedstrijd. (Foto: Meindert Koffeman) Foto: Meindert Koffeman

Bekeravontuur Urk voorbij

Het avontuur in de TOTO KNVB Beker is voorbij voor Urk. Op sportpark De Vormt was tweededivisionist Katwijk in de tweede ronde te sterk voor de ploeg van trainer Gert Jan Karsten.

Ruim anderhalf uur voor aanvang van de wedstrijd stonden de eerste supporters van Urk al te dringen bij het toegangshek van het hoofdveld op sportpark De Vormt. Bij de opkomst van de spelers zorgden de 3.000 aanwezigen voor een prachtig schouwspel met fakkels en vuurwerk. De hele wedstrijd was er sprake van een heerlijke sfeer rondom de wedstrijd en viel er, op een klein incidentje na afloop na, nergens een wanklank te horen. Er waren zelfs complimenten van Katwijk in de richting van SV Urk, voor de wijze waarop het gastenvak was ingericht met diverse horecafaciliteiten.

Snelle achterstand

Na een korte aftastperiode was het eerste wapenfeit voor Katwijk. De gasten profiteerden van een misverstand in de Urker verdediging en kwamen door Tim Freriks al vroeg op voorsprong. De Urkers herstelden zich snel van deze tegenslag en lieten zien voetballend goed mee te kunnen met de regerend kampioen van de Tweede Divisie. Naast een aantal mooie aanvallen waren er goede schotpogingen te noteren van Lucas Schraal en Joël Tol, die met moeite door doelman Van Leeuwen van Katwijk konden worden verwerkt. Enige verwijt aan het adres van de Urkers zou kunnen zijn dat er te weinig werd geprofiteerd van de snelle gele kaart (na drie minuten) die linkerverdediger Paul Kok van Katwijk kreeg. De snelheid van Lucas Schraal werd te weinig gebruikt, waardoor problemen voor Katwijk uitbleven. De gasten lieten zich in het verloop van de eerste helft echter ook niet onbetuigd in aanvallend opzicht en dwongen keeper Richard Strijker tot een aantal goede reddingen nadat hij meer dan eens oog in oog kwam te staan met een Katwijkse aanvaller. Aan de stand veranderde er niets meer in de eerste helft.

Geloof

Na rust kon Urk heel lang geloof houden in een goed resultaat. Katwijk kreeg een aantal goede kansen, raakte twee keer de lat, maar wist voorlopig niet tot scoren te komen. De Urkers waren zo af en toe dreigend, maar konden pas een kwartier voor tijd de eerste serieuze kans noteren. De inzet van Riekelt Nentjes werd met een uiterste krachtsinspanning door de doelman van Katwijk gered. Een paar minuten later kwam de ploeg van trainer Correia op een 0-2 voorsprong. Een schot van Killian van Mill werd dusdanig van richting veranderd dat doelman Strijker op slag kansloos was.

Éën-op-één

Trainer Karsten reageerde met het inbrengen van een drietal frisse spelers en ging verdedigend één-op-één spelen in een poging de druk op het doel van Katwijk te verhogen en de aansluitingstreffer te maken. Met nog tien minuten te spelen viel die Urker treffer bijna, maar de inzet van Hessel Snoek werd door een verdediger van Katwijk van de lijn gekopt. Langzaam maar zeker verdwenen de laatste restjes hoop bij de Urkers, die vlak voor tijd ook nog een derde treffer moesten incasseren.

Applaus

Ondanks de nederlaag klonk er na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hensgens een dankbaar applaus van de Urker supporters, die daarmee hun waardering uitspraken richting de spelers van Urk voor het vertoonde spel en de getoonde inzet.

Realistisch

Na afloop toonde aanvoerder Riekelt Jan Brands zich teleurgesteld, maar ook realistisch. ,,Balen dat we weer zo snel op achterstand kwamen. Toch valt de ploeg voor het overige weinig te verwijten. We hebben gestreden voor elke meter, onze kansen gehad, maar na de 0-2 zag je langzaam het geloof op een goede afloop verdwijnen. Aan alles was te zien dat Katwijk gewoon meer in zijn mars heeft dan dat wij dat hebben. Jammer, want we hadden natuurlijk graag de volgende ronde willen halen. We kunnen ons nu weer volledig richten op de competitie in de Derde Divisie, want daar zullen we het nog moeilijk genoeg krijgen om ons rechtstreeks te handhaven."

Wedstrijdinfo

Scheidsrechter: R.H. Hensgens

Toeschouwers: 3.000

Scoreverloop: 6. Tim Freriks 0-1, 73. Killian van Mil 0-2, 89. Alljereau Mercera 0-3

Gele kaart: Paul Kok (Katwijk), Joël Tol en Lucas Schraal (Urk)

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Lucas Nagel (74. Pieter Brands), Klaas Kramer (74. Iede den Dulk), Riekelt Jan Brands, Riekelt Nentjes, Joël Tol (63. Johannes Schrijver), Jan Ras, Lucas Schraal (68. Klaas Romkes), Hessel Snoek, Lucas Tol (74. Jelle de Boer)

n Doelman Van Leeuwen van Katwijk maakt deze kans voor Urk onschadelijk. (Foto: Meindert Koffeman)
n Het moment waarop de wedstrijd in het voordeel van Katwijk wordt beslist. Een van richting veranderd schot betekent 0-2. (Foto: Meindert Koffeman)
n De kans op de aansluitingstreffer, maar de inzet van de niet zichtbare Hessel Snoek wordt van de lijn gekopt. (Foto: Meindert Koffeman)