n Klaas Hakvoort (23) was een ware plaag voor Almere Pioneers.
n Klaas Hakvoort (23) was een ware plaag voor Almere Pioneers. Foto: Het Urkerland

Sterke herstart Seacon/Orca's

Het nieuwe jaar is goed begonnen voor de mannen van Seacon/Orca’s. Tegenstander Almere Pioneers werd met een fikse nederlaag terug naar huis gestuurd.

Na een korte winterpauze werd er de afgelopen weken weer volop getraind en de focus op de tweede seizoenshelft gericht. Coach Jurie Bakker kon niet beschikken over guard(s) Jelle Pasterkamp en Ruben Visser. Kevin de Boer is op de weg terug na langdurig blessureleed, dus daar kon nog geen volledig beroep op gedaan worden.

De Urkers hadden in september vrij onnodig de uitwedstrijd verloren met 51-46 en wilden dit hoe dan ook rechtzetten. Met een gemotiveerde groep en aangemoedigd door het trouwe publiek moest dit helemaal goedkomen.

Het eerste kwart verliep nog enigszins moeizaam. De Urkers kwamen op achterstand, maar met een run van tien opeenvolgende punten nam de ploeg de leiding weer over van Almere. Na de eerste twaalf minuten stonden de Urkers nog steeds aan de goede kant van de score: 18-15.

In het tweede kwart bleef de strijd gelijk opgaan. Almere liet zich gelden in en rondom de bucket en wist menig fraaie score te noteren. Aan de Urker kant lukte er niet al te veel. Het wilde niet erg vlotten en Orca’s zag een voorsprong van tien punten verdwijnen. De verdediging van Orca’s stond overigens prima. Er werd keihard gewerkt, maar het ontbrak nog aan ritme. In de laatste seconden van de eerste helft maakte Almere nog een snelle score en zette zo de ruststand op 33-27, nog wel in het voordeel van Orca’s.

Zoneverdediging

Orca’s stapte in de tweede helft over op een zoneverdediging. Coach Jurie Bakker tekende een succesformule uit door ook te schuiven in posities. Dat pakte prima uit in het derde kwart. Binnen de kortste keren liep de Urker ploeg uit naar een tussenstand van 47-33 en was er een serieus gat geslagen met de Almeerders.

Sterke verdediging

Orca's bouwde in het laatste gedeelte van de wedstrijd de voorsprong steeds verder uit, met als basis een zeer sterke verdediging. Tegenstander Almere Pioneers wist in het vierde kwart daardoor slechts twee punten te maken, terwijl de Urkers met fraaie scores de handen van het publiek op elkaar kregen. Het zorgde voor een pak slaag voor Almere, dat met een 65-40 nederlaag de terugreis moest aanvaarden.

Een prima resultaat en herstart voor de mannen van coach Jurie Bakker, die een puike teamprestatie leverden met een ruime overwinning als gevolg.