meditatie

Jezus nadoen

'Hij nam de man apart.'

Marcus 7 : 33 


De mensen hadden een man bij Jezus gebracht die doof was en gebrekkig sprak. Men smeekte Hem om deze man de handen op te leggen. Dove mensen hebben het in de maatschappij niet eenvoudig. Niet iedereen ziet het aan je dat je doof bent. En als men het weet, durft lang niet iedereen met je te praten. Zit je in een gezelschap, dat voel je je eenzaam. Soms zelfs buitengesloten. Eén van de instituten voor doven in ons land heet 'Effata'. Het is een naam die herinnert aan wat Jezus toen gedaan heeft. Hij heeft de dove man genezen. En bij die genezing sprak Hij een machtswoord: 'Effata', wat betekent 'Ga open'. Zo wordt iedereen in ons land elke keer weer herinnerd aan wat Jezus gedaan heeft. Toch heeft deze geschiedenis ook iets heel pijnlijks. Genezen worden van doofheid gebeurt bijna nooit. De meeste mensen worden doof geboren en blijven altijd doof. Andere mensen verliezen hun gehoor en krijgen het nooit meer terug.

Misschien is daarom het andere dat in dit Bijbelverhaal verteld wordt, ook troostvol en leerzaam. Wat deed Jezus nog meer? De mensen hadden gevraagd of hij de dove de handen wilde opleggen. Dat deed Jezus juist toen niet. Hij nam de man apart. Raakte zijn oren en tong aan. Sloeg Zijn blik op naar de hemel. Zuchtte. En zei toen 'Effata'. Apart nemen. Speciale aandacht hebben voor een dove. Naar elkaar luisteren met de ogen: Het geldt nog altijd. Gebarentaal: zo communiceren dat de ander het begrijpt. Zuchten, meehuilen met je lichaam en dan Effata zeggen. Dat was geen geleerd woord, maar juist een woord uit de taal, de omgangstaal die de dove sprak. Alles wat Jezus deed kunnen wij niet, maar veel ook wel!


Gebed 

Leer ons in alles navolgers van U te zijn, Here. Geef ons niet alleen oor maar ook oog, en vooral hart, voor elkaar. Amen.