Niet saneren, maar uitbreiden

De saneringsronde zorgt voor kaalslag in de visserij. Maar tegelijkertijd zien diverse Urker ondernemers juist kansen. Twee bedrijven slaan de handen ineen en een ander bedrijf grijpt de sanering juist aan om uit te breiden.


De UK 237 van de familie Post was al wel aangemeld voor de saneringsregeling, maar schipper Jurie Post vertelt in Visserijnieuws dat de wens om toch door te gaan sterk was.


Fors tongquotum

Post hoorde dat de TX 1 ook was aangemeld voor de sanering. De kotter van de Texelse vader Adrie Vonk en zijn zoons Cor en Thijs, is net als die van Post gebouwd bij Maaskant. Ze is ongeveer even groot en met bouwjaar 1996 vier jaar jonger. Een groot verschil is echter het tongquotum. Daarvan hebben de Texelaars driemaal zoveel als de Posten. Bij een sanering zou het hele quotum vervallen. Nu kan Post het over twee schepen verdelen.

In eerste instantie werd overwogen om de UK 237 in te ruilen voor de TX 1, maar dan zou Jurie, naar eigen zeggen, alleen via een omweg een doorstart kunnen maken. Bovendien zegt hij geen zin te hebben de helft van de saneringspremie bij de fiscus in te moeten leveren. 

Ondanks de hoge gasolieprijzen ziet Post toch toekomst in de boomkorvisserij. Bovendien werd afgelopen jaar afgesloten met een kleine plus. 

Nadat Post in eerste instantie het bijltje erbij neer wilde gooien, kwam naar eigen zeggen de overtuiging dat vissers, net als boeren, altijd nodig zullen blijven. ,,De wereld moet toch gevoed worden. En we rekenen erop dat bij stijgende bedrijfskosten ook de visprijzen omhoog gaan. Zeker als er een voedselcrisis ontstaat", zegt hij in Visserijnieuws.

Een belangrijke factor voor Post is bovendien dat vier van zijn zes zoons visserman zijn of willen worden. Kobus (27) wordt schipper op de TX 1. Job (21) zal door zijn vader opgeleid worden als schipper op de UK 237.


Beide kotters worden binnenkort, als alle formaliteiten afgehandeld zijn, afgemeld voor de sanering. Omdat de vangsten goed zijn, wil Post zo snel mogelijk met beide schepen op tongjacht.


Samenwerking UK 95 en UK 87

Ook de UK 95 blijft gespaard voor de sloop. De familie De Boer slaat de handen ineen met de familie Kramer van de UK 87. Die laatste kotter verdwijnt binnenkort wel, maar de bemanning stapt over op de UK 95. Jelle Kramer, die samen met zijn oom Luuk eigenaar is van de UK 87, blijft de schipper. De huidige schipper/eigenaar van de UK 95, Jan de Boer, gaat verder als opstapper op de UK 95 en zal die rol ook vervullen op het tweede schip van de rederij, de UK 38. Op die kotter is zoon Jan Fokke schipper. De 18-jarige Meindert, zoon van Jelle Kramer, vist al op die flyshooter.


De samenwerking is een uitkomst voor Jelle Kramer. Zijn oom Luuk is mede-eigenaar van de UK 87 en houdt ermee op nu hij zeventig jaar is geworden. Zowel doorgaan met de veertig jaar oude kotter als de overname van een jonger schip bleken financieel onhaalbaar. Totdat hij de UK 95 op het spoor kwam.


Ook plannen bij andere reders

Volgens Visserijnieuws onderzoeken meerdere reders op dit moment ook de optie om samen verder te gaan. De aanmelding voor de sanering is inmiddels gesloten, maar schepen die zijn aangemeld kunnen tot aan de zomer nog doorvissen en indien gewenst kan de aanvraag ingetrokken worden.