Veelpleger (19) draait mogelijk de cel in

Een 19-jarige plaatsgenoot hoorde vrijdag veertien maanden cel tegen zich eisen, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De jongen zou hebben ingebroken bij Vereniging Visserijbelangen Urk en dat ook hebben geprobeerd bij slagerij Cretier. Daarnaast zou hij luchtdrukgeweren hebben gestolen bij Schietvereniging Het Vizier en allerlei spullen uit een woning in Lelystad.


De jongen werd in juni vorig jaar nog veroordeeld tot een celstraf voor dertien strafbare feiten. Toen ging het om bedreiging van zijn moeder en broer met een mes, op 16 augustus 2021, vernieling van een autospiegel van de auto van een andere broer en het uitschelden en spugen naar agenten.

Hij pikte ook een auto in Emmeloord en nam bij een inbraak bij een sigarenwinkel op Urk onder meer staatsloten, cadeaubonnen, 122 krasloten, tabak, sigaren en sigaretten en ook prepaid simkaarten voor mobiele telefoons mee.

Naast de celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, legde de rechtbank hem hiervoor ook een verplichte behandeling op voor zijn verslavingsproblemen. Maar dat weerhield hem er blijkbaar niet van om in juli en augustus opnieuw de fout in te gaan.

Althans, dat denkt de officier van justitie. Die beschuldigt hem nu van de diefstal van een laptop op 24 juli vorig jaar bij Visserijbelangen en een inbraakpoging bij de slager op Urk op 10 augustus. In Lelystad zou hij op 18 juli onder meer een iPhone, laptop en Playstation hebben gestolen uit een woning. De bewoner stond op dat moment boven te douchen.

De verdachte zou in oktober 2021 luchtdrukgeweren hebben gestolen tijdens een inbraak bij Schietvereniging Het Vizier. Dat bekende hij in de rechtszaal: ,,Ik schroefde het hek open en heb een raampje ingetikt om binnen te komen. Daarna ben ik er met die wapens op de fiets vandoor gegaan."

De verdachte wilde de spullen verkopen, om zo een nieuwe scooter te kunnen bekostigen, maar dat plan mislukte. Hij had de geweren nog maar net via Snapchat aangeboden en toen klopte de politie al bij hem aan.

Hij bekende ook de inbraak bij de slager. ,,Ik was in die periode dakloos en had wel zin in een stukje vlees." De andere twee zaken ontkent hij: ,,Dat ben ik niet geweest."

Eind vorig jaar mocht hij onder strenge voorwaarden zijn cel verlaten voor een opname in een verslavingskliniek. De verdachte is al sinds zijn vijftiende verslaafd aan xtc en dat lijkt een grote oorzaak te zijn voor zijn criminele activiteiten.

Maar in de kliniek kon hij zich volgens de hulpverleners niet gedragen. Hij zou seksueel overschrijdend gedrag hebben vertoond en met eieren hebben gegooid. ,,Dat was een geintje", zei hij in de rechtszaal. ,,Maar dat is toch helemaal niet leuk", antwoordde een van de rechters.

Vanwege dit wangedrag verdween hij al snel weer achter de tralies en de officier van justitie denkt dat hij daar voorlopig ook nog even moet blijven. In zijn proeftijd van drie jaar moet hij van haar toch weer een jaar naar een verslavingskliniek en ook daarna zou hij mee moeten werken aan ambulante hulpverlening en de bijbehorende urinecontroles. Uitspraak over twee weken.