n Vlnr: Cornelis Vlot (SCAB), Rien van den Berg en Klaas van der Sloot.
n Vlnr: Cornelis Vlot (SCAB), Rien van den Berg en Klaas van der Sloot. Foto:

'Heel zuinig zijn op wat we hebben'

'Verleden, heden en toekomst van de Urker kerken'. Dat thema stond donderdagavond centraal tijdens SCAB Skoel. Theologische aspecten werden bewust buiten beschouwing gelaten, het ingaan op de unieke Urker kerkcultuur was de insteek. Dat dit onderwerp veel mensen aanspreekt, bleek wel uit de kaartverkoop; de avond was snel uitverkocht.


Greetje de Vries van SCAB beet het spits af met een gedicht van 'Jan van Flerik' over kerken op Urk. Mannenkoor Eneas zorgde deze avond voor muzikale opvoeringen.

Cornelis Vlot leidde de avond en Rien Bogerd nam als eerste plaats in de zetel. Als schrijver van onder andere een Urcker Kroniek over kerken en het boek 'Urk in de twintigste eeuw' heeft hij zich meermaals verdiept in de Urker kerkgeschiedenis. Het eiland was ooit katholiek en de Reformatie vond laat plaats. Rien: ,,Als het gaat om kerkscheuringen, vinden die op Urk - in vergelijking met de rest van Nederland - relatief laat plaats. En als er een nieuwe kerk ontstaat, vertrekt er gelijk een hele groep mensen; dat wijkt af van het landelijke beeld.'' Verder noemde Rien dat hij het idee heeft 'dat kerkscheuringen niet door leerstukken ontstaan maar door kopstukken'. Het materiële in de kerk passeerde ook de revue: ,,Als vreemde verbaas je je erover dat Urkers zo jubelen over orgels.'' Rien noemde het tevens onbegrijpelijk dat er niets van de Urker kerkcultuur op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco staat.


Leiderschapscultuur

Vervolgens was er spreektijd voor predikanten met Urker roots: Rien van den Berg (GKv) en Klaas van der Sloot (PKN). Op de vraag of ze hun verkondigingen aanpassen als ze op de Bult gaan preken, was het antwoord van beide dominees 'nee'. Volgens Van den Berg kan Urk zich nog ontwikkelen als het gaat om een 'gezonde leiderschapscultuur'. Daarbij noemde hij de rol van de kerkenraad en dat er 'teveel respect voor een dominee is'. Van der Sloot: ,,Ik wens Urk een steeds grotere eenheid onder de kerken toe. Maar ik zie dat ook al gebeuren. In mijn studententijd was Urk zowel politiek als kerkelijk gezien heftiger gescheiden. Ik zie nu dat de verschillen steeds kleiner worden.'' Ook noemde hij dat de GKU de afgelopen decennia nog meer geïsoleerd is geraakt van de landelijke gereformeerde kerken, en: ,,De orthodoxe maatstaf waar Urker kerken zich aan vasthouden is bewust en onbewust geen vrouwen in het ambt. Maar wie wordt de eerste kerk die de stap zet? Na de eerste verwacht ik dat er meer volgen.''

Godsdienstsocioloog Anneke Pons vertelde over de 'refocultuur'. Ze is werkzaam op KU Leuven en lid van de biblebelt-werkgroep die onderzoek doet naar ‘refomillennials'. Jongerenpastors Jan Post (CGK) en Sjoerd Bakker (GKU) kregen vervolgens een podium. Sjoerd: ,,Ik stoor me aan de denominaties die genoemd worden. De jeugd noemt die niet en kent geen kerkmuren. Het gaat om het Woord, dat is wat ons samenbindt.'' Jan vindt dat we moeten luisteren naar jongeren. Sjoerd: ,,De jeugd van vandaag de dag is mondiger, meer onderlegd en beter opgeleid. Daardoor krijgen we ook veel wetenschappelijke vragen. Dat levert andere gesprekken op.'' Sjoerd waarschuwt: ,,De steken die we als ouders laten vallen, pakken jongeren niet automatisch op. We moeten ons bewust zijn van welke keuzes wij maken en heel zuinig zijn op wat we hebben, ook voor ons nageslacht. Jan: ,,En niet vasthouden óm het vasthouden. Dan rest een lege huls. Ik vind het belangrijk dat het Woord van God vandaag de dag zegt wat het zeggen moet en laat dat alsjeblieft in een taal zijn die de jongeren begrijpen.''

De livestream van de avond is mislukt en daarom niet terug te kijken.

Afbeelding