n Rick van Eerde, ondanks felle verdediging, op weg naar twee punten.
n Rick van Eerde, ondanks felle verdediging, op weg naar twee punten. Foto: Het Urkerland

Koploper komt met de schrik vrij

Eén seconde waren ze verwijderd van een overwinning op koploper Volendam. Helaas voor de mannen van Seacon/Orca's mocht het niet zo zijn en moesten ze na verlenging het hoofd buigen.

De selectie van coach Jurie Bakker was na maanden van blessureleed eindelijk weer eens compleet en klaar om de strijd aan te gaan met de koploper van de eerste klasse Volendam. De ploeg uit Noord-Holland had de laatste wedstrijd voor de winterstop verrassend verloren van D.E.D. en had bij de hervatting twee weken geleden een verlenging nodig om te winnen van MBCA Amstelveen. Er lagen dus wel degelijk kansen voor de Urkers.

Attractief

Vanaf het eerste fluitsignaal kregen de toeschouwers een attractieve basketbalwedstrijd voorgeschoteld. Het tempo lag hoog en beide ploegen lieten goede aanvallen zien. De start van Orca's was veelbelovend, maar ook Volendam liet zich niet onbetuigd. Met een 24-27 tussenstand sloten beide ploegen het eerste kwart af.

Tijdens het tweede kwart veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en het verschil schommelde steeds tussen de twee en vijf punten. Zowel bij Orca's als bij Volendam stokte de puntenproductie iets, maar dat kwam vooral door het goede verdedigende werk bij beide teams. De rust brak aan met een 38-41 stand in het voordeel van de bezoekers.

Verslapping

Tijdens de wedstrijd in Volendam verloor Orca's de wedstrijd in het derde kwart na een tussensprint van de thuisploeg. Daarvoor wilde de ploeg van coach Jurie Bakker deze keer waken. Met heel veel energie werd begonnen aan de tweede helft. Volendam behield in eerste instantie een kleine voorsprong, maar zag de Orca's puntje voor puntje dichterbij komen en zelfs een voorsprong nemen. De Volendammers waren even de weg kwijt en doken in een time-out. Dat pakte goed uit voor de bezoekers die een 2-12 run maakten. Aan Urker kant lukte het niet om te scoren, waardoor er toch een gat was ontstaan na drie kwarten: 48-56.

Zuur

Volendam hield in het vierde kwart in eerste instantie goed grip op de wedstrijd, maar zag richting het einde van het vierde kwart Orca's steeds dichterbij komen en zelfs een voorsprong nemen. Het werd ongelofelijk spannend toen Klaas Hakvoort op de vrije worplijn belandde. Met twee punten voor was er eigenlijk geen ruimte om te missen. Helaas ketste de tweede poging tegen de ring af en dook Volendam direct in een time-out om een laatste ‘play' uit te tekenen. Orca's stond ontzettend goed te verdedigen, maar was absoluut kansloos tegen een 'noodbal' die op geluk naar het bord werd geslingerd. Via het bord, raak… Ongelofelijk zuur, maar door deze driepunter van Volendam was de stand na vier kwarten 67-67 en konden beide ploegen zich opmaken voor een verlenging.

In de verlenging lukte er na een snelle driepunter van Klaas Hoorn niets meer bij Orca's. De 70-67 was de laatste Urker voorsprong. Daarna schoot Volendam in kort tijdsbestek drie driepunters raak en zat de wedstrijd er op. Orca's kon niet meer de energie leveren om in de slotminuut nog iets tegen dit geweld neer te zetten. Het verloor op een zure manier met 71-81 van de koploper, die met de schrik vrijkwam op Urk en met twee punten in de tas richting de Dijk kon vertrekken.