n Aan tafel wordt aan de hand van afbeeldingen gesproken over de kernwaarden van Urk.
n Aan tafel wordt aan de hand van afbeeldingen gesproken over de kernwaarden van Urk. Foto:

Hulp inwoners ingeroepen bij nieuw archeologiebeleid van de gemeente

Er moet een nieuw beleid voor omgaan met archeologie komen. Achter de schermen is de gemeente daar al druk mee bezig, maar ook de hulp van de inwoners van Urk wordt daarvoor ingeroepen. Vorige week vond een eerste informatiebijeenkomst plaats in Museum het Oude Raadhuis en later dit jaar wordt opnieuw de gelegenheid geboden om mee te praten.


De eerste bijeenkomst vorige week ging vooral over de zogenoemde kernwaarden van Urk. ,,Het nieuwe archeologiebeleid heeft niet alleen tot doel om de archeologische waarden in de bodem te beschermen, maar juist ook om de historie levend te houden'', werd tijdens de bijeenkomst duidelijk. Er was ruim aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van Urk en na een uitgebreide presentatie gingen de aanwezigen in groepjes zelf aan de slag. Op de tafels lagen twintig kaarten met afbeeldingen van het dorp, waar de aanwezigen drie exemplaren van moesten selecteren. Aan de hand daarvan werd aan de tafels het gesprek gevoerd, om zo te komen tot de kern: wat past er wel en wat past er niet bij Urk. Welke historische verhalen moeten er gekoesterd worden én beleefbaar gemaakt. ,,Gedeeld erfgoed brengt mensen samen en is van grote waarde voor de samenleving. Met deze input kan het nieuwe beleid een echt Urker visie op het erfgoed weergeven. Zo bepaalt niet alleen de expert wat waardevol is, maar kan de Urker zelf meegeven wat hij/zij vn belang vindt'', aldus een woordvoerder van de gemeente. Later dit jaar volgt nog een bijeenkomst over dit onderwerp. Wie ook mee wil praten of meer wil weten kan terecht op de website urk.nl/erfgoed-archeologie.

n Virtueel een kijkje nemen in de prehistorie? Dat kan door de QR-code te scannen. Het geeft volgens de gemeente een beeld van het gebied waar momenteel de allernieuwste woonwijk van het dorp wordt gebouwd: de Zeeheldenwijk.
n Aan tafel wordt aan de hand van afbeeldingen gesproken over de kernwaarden van Urk.