Drie dagen celstraf na bedreiging in 2019

De 44-jarige Amsterdammer die op 4 juli 2018 de Emmeloordse eigenaar van een visbedrijf aan het Westgat en zijn zoon bedreigde met een vuurwapen, is veroordeeld tot drie dagen cel. Omdat de zaak 2,5 jaar te lang op de plank bleef liggen, moest de rechtbank de straf wel laag houden.


De opgelegde gevangenisstraf van drie dagen zat de man in voorarrest al uit. Hij heeft een flink strafblad van 38 pagina’s en zit momenteel vast dankzij een speciale maatregel voor veelplegers. Ook dat is voor de rechtbank een reden om hem nu niet opnieuw naar de gevangenis te sturen. Het vonnis was gelijk aan de eis die de officier van justitie eerder in deze zaak op tafel legde.


'Oplichting'

,,Vind je het normaal dat jullie Achmed hebben opgelicht", zouden de in totaal drie belagers hebben gezegd tegen de Emmeloorders. ,,Daarmee bedoelden ze de voormalige zakenpartner van mijn vader, die óns juist had opgelicht", vertelde de zoon toen hij bij de politie een verklaring aflegde over deze zaak.

,,Wij komen uit de Amsterdamse onderwereld en schieten jou en je vader dood. Uit respect doen we dat niet bij jullie thuis, vanwege je kleine broertje en zusje", zou er ook zijn geroepen. De mannen vroegen daarnaast om 60.000 euro en wilden dat ‘het beslag van de Porsche’ werd afgehaald.

De ondernemersfamilie kreeg in 2019 nog twee keer te maken met bedreigingen. Zo werd geprobeerd de Porsche van de vader voor zijn huis in Emmeloord in brand te steken. In juli van dat jaar bleek aan de deur van een pand aan het Westgat een handgranaat te hangen. De eigenaar van dat bedrijf, een op Urk woonachtige ondernemer, kreeg toen te horen dat de handgranaat bedoeld was voor zijn buren van het visbedrijf.

Voor die andere bedreigingen hoefde de Amsterdammer zich echter niet te verantwoorden. Die daders zijn nooit gevonden.