n De prijswinnaars van de keuring. V.l.n.r.: Hendrik Brands, Coen Brugman, kleinzoon van Hendrik Brands, Jacob de Vries en Toon Meun.
n De prijswinnaars van de keuring. V.l.n.r.: Hendrik Brands, Coen Brugman, kleinzoon van Hendrik Brands, Jacob de Vries en Toon Meun.

Na een periode waarin vanwege corona geen activiteiten konden worden georganiseerd, was er vrijdag 20 januari weer een jaarlingenkeuring voor de drie Urker duivenverenigingen.


De jaarlingen zijn duiven die gekweekt zijn in 2022. Door vijftien leden van de drie Urker postduivenverenigingen waren dertig duiven ingezet. Een toch wat tegenvallend aantal, omdat er op Urk nog ongeveer honderd duivenliefhebbers zijn. Ook de opkomst van de leden was minimaal. Een grote teleurstelling voor de organisatie, die in het verleden toch wel volle zalen kon verwelkomen tijdens de jaarlijkse keuring van de jaarlingen.

Voor de keuring was de keurmeester Les Vegter uit Meppel aangetrokken. Aan hem de taak om de beste en de mooiste eruit te zoeken. Op een gewone tentoonstelling worden de duiven anders beoordeeld, namelijk op kop, ogen, bouw, rug en spieren. Voor elk onderdeel worden punten toegekend tot aan 93. Dat zijn de prijswinnaars en uit die winnaars wordt dan weer de beste gezocht.

Bij de jaarlingenkeuring gaat het iets anders. Het gaat dan vooral om de eerste indruk die de duif maakt. Hoe ligt de duif in de hand, hoe zijn de pluimspieren ontwikkeld en hoe is de bouw van de duif. Op die elementen wordt de jaarling beoordeeld. Het laagste cijfer was een 6.5 en het hoogste een 8. Tijdens de keuring vertelde de keurmeester over zijn bevindingen van de beoordeelde duif.

Verloting

Naast de keuring was er tijd voor een verloting waarbij diverse vleesprijzen waren te winnen. Voorafgaand aan de verloting bracht Cees Kramer verkoopbonnen aan de man. Dit zijn bonnen die geschonken worden door beste liefhebbers uit het hele land. Die bonnen worden onderhands verkocht. De opbrengst is voor de vereniging en degene die een bon gekocht heeft, krijgt een jonge duif van de eigenaar.