Afbeelding
Foto:

Voor de lezer


door Willy van Urk

In de rubriek Voor de Lezer geven diverse plaatsgenoten tips over boeken die ze recent lazen. Wat raakte ze? Wat leerden ze ervan? Wat deed ze genieten of huiveren?


Het water bewaart ons – Haro Kraak Dit verhaal speelt zich af over een aantal jaar in de toekomst. De zeespiegel is gestegen, de polder is vol water gelopen en Schokland is weer een eiland. Een eiland met een hechte bevolking waar buitenstaanders niet makkelijk binnenkomen. De mensen kennen elkaar en hun ongeschreven regels en tradities. Age, een Schokker, en Elsa, een vastelander, wonen samen op Schokland. Wanneer zij op een dag een buitenstaander meenemen naar Schokland schudt dat het leven op Schokland flink op. Ik vond het vooral een interessant verhaal omdat het Schokland van de schrijver best wat overeenkomsten heeft met Urk. Wanneer je het boek leest merk je dus ook goed hoe de schrijver tegen Schokland, maar in zekere zin dus ook tegen Urk aankijkt en hoe Urk door buitenstaanders gezien wordt. 


Appels vallen niet - Liane Moriarty Eigenlijk is dit meer een algemene tip over Liane Moriarty. Deze schrijfster heb ik pas geleden ‘ontdekt' en ik vind alle boeken die ik tot nu toe van haar gelezen heb goed. Eerlijk gezegd liet ik haar boeken eerder links liggen omdat de kaften eruit zien als een beetje zoetsappige romannetjes. Niets mis mee natuurlijk, maar ze spraken me niet aan. Tot ik ‘Wat Alice vergat' toch eens oppakte en dat beviel zo goed dat ik sindsdien al haar boeken ben gaan lezen, waaronder ook dit nieuwste boek, ‘Appels vallen niet' over de familie Delaney. Op het eerste gezicht een perfect gezin, tot moeder Joy verdwijnt. En dan blijkt ook hier weer dat niets is wat het lijkt.