n Rianne Brouwer was tegen BV Groningen een van de uitblinksters.
n Rianne Brouwer was tegen BV Groningen een van de uitblinksters. Foto: Het Urkerland

Groningen verslagen

De dames van Schol/Orca's hebben zaterdag een goede slag geslagen in de strijd om een positie bij de bovenste vier ploegen in de Eerste Divisie. In het hoge noorden werd thuisploeg BV Groningen verslagen.

De Groningse dames zijn geen onbekende voor de Urkers. Een fysieke tegenstander die beschikt over een aantal goede schutters. Voor Schol/Orca's zaak om vanaf het begin van de wedstrijd geconcentreerd te zijn.

Wennen

De Urker dames moesten even wennen aan de omstandigheden in Groningen. Een stroeve start resulteerde in een snelle achterstand, die echter snel weer teniet gedaan werd. Tegen het eind van het eerste kwart wisten de Urkers langzaam maar zeker een ruime voorsprong op te bouwen, die de tussenstand van 15-22 als gevolg had.

Fysiek

In het tweede kwart wordt de strijd meer fysiek, een kolfje naar de hand van Orca's. Over en weer worden veel fouten gemaakt en zien de Urkers de thuisploeg puntje voor puntje dichterbij komen. Toch blijft Orca's altijd aan de goede kant van de score en gaat de ploeg met een goed gevoel de rust in met een kleine voorsprong van 33-35.

Uitblinker

Het derde kwart begint rommelig, maar na een time-out heeft de ploeg van coaches Jenny van Slooten-de Boer en Janita de Boer de zaken goed voor elkaar. Er wordt goed gebruikgemaakt van de ruimtes die Groningen liet en halverwege het kwart was de voorsprong onder andere door een aantal driepunters opgelopen naar 48-58. Met name uitblinker Rianne Brouwer liet zich zowel verdedigend als aanvallend gelden.

Spannend

Tijdens het vierde kwart weet Orca's het verschil lang op tien punten te houden. Toch wordt het richting het einde van de wedstrijd weer spannend. De thuisploeg weet zich terug te knokken tot 68-70. Na een time-out is het Lianne Post die raak schiet en het verschil op vier punten zet. Vanaf de vrije worplijn is het tenslotte Marlies Hoorn-Verhoeff die de eindstand van 68-74 op het scorebord zet.

Content

Coach Janita de Boer toonde zich na afloop content met het vertoonde spel van Orca's. ,,Na de nederlaag van vorige week was het afwachten hoe het team zou reageren. De sfeer is echter heel goed gebleven. We hebben de hele wedstrijd ons eigen spel kunnen spelen met een grote intensiteit. Verdedigend stond het goed en aanvallend waren we een stuk doeltreffender dan vorige week tegen EBBC. Ook onze transitie en fast-break zag er heel goed uit. De rol die Rianne Gnodde en Margot Visscher daarin spelen is heel belangrijk. Zij houden namelijk de snelheid, ons sterkste wapen, in het spel. Met het oog op de wedstrijd van volgende week in Amsterdam tegen Apollo is deze overwinning goed voor het zelfvertrouwen."