Op de foto vlnr: minister Piet Adema, Jacob Kramer, Hendrik Romkes, Willem Snoek en gespreksleider Cornelis Vlot.
Op de foto vlnr: minister Piet Adema, Jacob Kramer, Hendrik Romkes, Willem Snoek en gespreksleider Cornelis Vlot.

Minister Adema in gesprek over visserij

Politiek

Vrijdagmiddag kwam minister Piet Adema langs op de Visserijschool (ROC). De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ging in gesprek met Urker vissermannen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de ChristenUnie.

De opening van de middag werd verzorgd door Harold Hofstra, gedeputeerde namens de ChristenUnie. Cornelis Vlot was de gespreksleider. Vissermannen Willem Snoek, Hendrik Romkes en Jacob Kramer schoven aan. Zij deelden hun zorgen en meningen in het gesprek. Belangstellenden keken mee vanaf de galerij.

Geen vertrouwen

Minister Adema deelde mee veel druk te ervaren vanuit Brussel, Den Haag en de samenleving. Hij wil graag werken aan een toekomstperspectief, samen met de vissers. Hendrik Romkes (MDV) gaf aan geen rust en vertrouwen te ervaren en zou graag een stip op de horizon hebben als visserijsector zijnde. ,,De economische en ecologische balans is zoek. We willen innoveren, maar hoe?’’ 

De minister gaf aan de visgronden onder de loep te willen nemen. ,,Welke visgronden zijn van belang? Om deze vervolgens te claimen voor de toekomst.’’

Verder noemde Adema: ,,Ik heb grote zorgen over de ontwikkelingen in Europa. Ik ben er voor om meer samen te werken met andere landen, ook als het over opleiding gaat.’’ Teun Visser en Jacob van Urk spraken de minister nog toe en Ria Visser (CU) sloot de bijeenkomst af met gebed.

Afbeelding
Afbeelding