Simon Gerssen begeleidde de renovatie vanuit het waterschap.
Simon Gerssen begeleidde de renovatie vanuit het waterschap.

Gemaal na renovatie volledig op stroom

Algemeen

Het eerste dat opvalt als je Gemaal Vissering betreedt, is de geur. Of beter gezegd: het ontbreken van de geur van smeerolie. Hoe kan het ook anders. Simon Gerssen, die namens Waterschap Zuiderzeeland de grootscheepse renovatie begeleidde, is specialist op het gebied van elektrotechniek. ,,Smeren doen we tegenwoordig met water.”

Het vervangen van twee gasmotoren en één dieselmotor door drie elektromotoren. Dat was kort gezegd de klus waaraan de afgelopen jaren gewerkt werd aan de Sluisweg. De dieselaandrijving stond sinds begin jaren tachtig te stampen en zijn gasgestookte broers vanaf 1998. Het was tijd voor vervanging én verduurzaming.

Drie elektromotoren

Hoofdaannemer Spie uit Wijhe zette er stap voor stap drie elektromotoren voor terug. Gerssen: ,,Het zijn permanente magneetmotoren. Ze leveren per stuk ruim 1,1 megawatt en wegen elk elfduizend kilo. Daarmee zijn ze een stuk kleiner dan de oude motoren en ook aanzienlijk lichter dan traditionelere elektromotoren, waarin veel koper zit verwerkt. Je kan deze motoren vergelijken met degene die in elektrische auto’s zitten, maar dan uiteraard veel zwaarder.”

Lees het hele artikel in het Urkerland van 13 maart.